Regija
UZ REBALANS PRORAČUNA

Grad prije vremena jednokratno vraća u 2010. podignut kredit
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Idući tjedan Grad će otplatiti oko 8 milijuna kuna kredita koji je prethodna vlast 2010. podigla u iznosu od 17,9 milijuna kuna
ĐAKOVO - Sjedeći tjedan Grad Đakovo će jednokratno, prije vremena, s približno 8 milijuna kuna, a nakon trećeg rebalansa proračuna za 2019. koji sada iznosi 136,2 milijuna kuna, otplatiti "naslijeđeni" kredit koji je prethodna gradska vlast podigla 2010. u visini od 17,9 milijuna kuna. Strogo namjenski, rečeno je tada, u prvom redu za rekonstrukciju trga. Grad je odlučio "presjeći" tu priču, zatvara ga, želeći tako uštedjeti na nemalim kamatama. Rečeno je to i usvojeno na preksinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća, kada je gradonačelnik Marin Mandarić, osim zbog zatvaranja kredita, potrebe za trećim rebalansom pojasnio i potrebom za većim sredstvima na stavci kupnje nekretnina te povećanjem sredstava za još niz potreba – od rodiljnih naknada, potpora školarcima, stipendija, do potpora gospodarstvu, a što jamči dobro fiskalno stanje Grada. Prilikom rasprave o trećem rebalansu za 2019. te prijedlogu proračuna za 2020. dominirala je i tema o odluci Grada da kupi PAN-ov kompleks na korzu s cca 4 milijuna kuna za buduću kulturno-društvenu jezgru, a za što je uplatio jamčevinu, dok kupovninu mora uplatiti do 18. studenoga. Oporba, u prvom redu Ankica Mandić i Goran Soldo, proziva da je o tome doznala iz medija, bez prethodne suglasnosti GV-a.

Suglasnost

- Za što da tražim suglasnost kada se početno ne zna tko će na dražbi najviše izlicitirati?! - odgovara Mandarić.


- S obzirom na stanje gradskog računa - 20, 30, 40 mililjuna kuna, Grad je još prije trebao zatvoriti kredit, a ovako je nepotrebno trošio na kamate - kazao je Soldo, ocjenjujući da je proračun stabilan "jer da se čak 80 posto, 80 milijuna kuna, puni iz zadanih prihoda", no da ne vidi u njemu razvojne projekte. Na nekretninsku politiku Grada Mandić se osvrnula podsjećanjem da je lani "u ruke Grada uzeta Mimoza". "No do danas ništa s njom. Vrijeme curi, a mi idemo prema još jednom ambisu, sada nekretnini na korzu. Da ju je ijedan poduzetnik htio, već bi ju uzeo. HNS to ne može podržati", kazala je Mandić, koju zanima i kupnja zemljišta, cijene po kojima je Grad kupio više nekretnina. Odgovor slijedi pismeno. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić podsjeća na kronologiju podizanja kredita 2010. za, kako je rekao, strogo namjenske investicije koje se nisu realizirale u devet godina, poput nesagrađenog doma u Kuševcu. Podsjeća i na reperkusije toga za Grad, kao i na zahtjeve tada oporbenog HDZ-a za obrazloženjem na što je potrošen kredit, stav o reprogramu i dr. "Raduje me što sam dio tima Marina Mandarića. EU i državna sredstva u proračun stižu, smanjuju se dugovanja prema Gradu, zatvaramo kredit, povećavamo potpore poduzetnicima, kupuju se nekretnine za buduće generacije ovoga greda, gradska blagajna stoji više nego dobro. Jednom riječju, pucam od zadovoljstva što kredit zatvaramo prije vremena", Galićev je odgovor na istupe dijela oporbe.
Namjena

- Nemojte povlačiti paralelu između Mimoze i PAN-ove nekretnine na korzu; Mimoza je darovana Gradu, a ovo je plaćeno. Nije istina da ju nitko nije htio pa da ju je, eto, uzeo Grad - odgovara Mandarić vijećnici Mandić. - Što će u toj nekretnini biti, vidjet će se nakon riječi konzervatora - da li Knjižnica, Poduzetnički centar, Glazbena škola, Turistički infocentar, možda i sjednice GV-a. Plan je na korzo dovesti ljude s primjernim sadržajima. Kuća Reichsmann već se pokazala kao odličan izložbeno-galerijski prostor - kazao je Mandarić.


- Očito bi kulturnu baštinu trebalo prepustiti divljem kapitalizmu - reakcija je njegova zamjenika Roberta Francema na istupe dijela oporbe. SDP, rekla je Sanja Bježančević, podržava kupnju nekretnine na korzu, "samo treba odlučiti", dodala je, "o njenoj namjeni".
Predsjednik GV-a Pavo Cindrić najavljuje modernizaciju rada GV-a, moguća je i nabava tableta vijećnicima.
Suzana Župan
Potpore i za učenike srednjih škola
Braneći rebalans i proračun za 2020. u visini od od 131,6 milijuna kuna, gradonačelnik Marin Mandarić navodi niz povećanja za brojne skupine građana, pa se izmjenama otvara nova pozicija za isplatu potpora, osim osnovcima, i srednjoškolcima. Povećana su i sredstva za pomoć roditeljima novorođenčadi, kao i sredstva za stipendije učenicima i studentima sa 750.000 na 950.000 kuna. Slijedi i dodatnih 500.000 kuna za potpore gospodarstvu, za što se uskoro očekuje ponovno otvaranje javnog poziva, a za koje je velik interes. Od sljedeće godine i Grad Đakovo sufinancira kamate na stambene kredite.
Dvjesto milijuna kn
Na ocjenu G. Solde da je predloženi proračun proračun pješačkih staza, A. Galić odgovora: “Nismo vlast uređenja grobalja ili sala za karmine. U ovom trenutku za brojne građevinske, komunalne investicije provodi se projekata vrijednih više od 200 milijuna kuna”, kaže Galić.Galić.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike