Osijek
DAN OTVORENIH VRATA HAZU-A I U OSIJEKU

Osječki je Zavod uspješan u organizaciji simpozija te u nakladničkoj djelatnosti
Objavljeno 13. studenog, 2019.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u srijedu je organizirala tradicionalnu, osmu manifestaciju Dani otvorenih vrata HAZU-a. U obnovljenom prostoru osječkog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a tom je prigodom voditeljica Zavoda, akademkinja Vlasta Piližota, održala prezentaciju aktivnosti Zavoda u povodu obilježavanja njegove 45. godišnjice djelovanja.

Od osnutka 1974. godine, pod nazivom Centar za znanstveni rad u Osijeku (od 1999. godine djeluje pod današnjim nazivom), kao vodeća Akademijina znanstveno-istraživačka jedinica na području Slavonije i Baranje, djelatnost Zavoda obuhvaća znanstvena i stručna istraživanja na području humanističkih i društvenih te prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti, u suradnji s vlastitim i vanjskim znanstvenicima i stručnim suradnicima.

- Četrdeset pet godina je i puno, ali i nije kada se usporedi s ovogodišnjim obilježavanjem 158. obljetnice HAZU-a. Naša se djelatnost ogleda u organizaciji brojnih, što domaćih, što međunarodnih, znanstvenih i stručnih skupova, simpozija, okruglih stolova i ostalih manifestacija, uz objavljivanje rezultata istraživanja u redovnim i posebnim izdanjima Zavoda. Usuđujem se reći da je osječki Zavod jedan od najaktivnijih i najproduktivnijih te bih htjela zahvaliti svim pojedincima, a ima ih doista puno, bez čijeg znanja i rada mnoge naše monografije ne bi bile publicirane i zbog kojih u našoj biblioteci imate priliku vidjeti iznimno uspješnu nakladničku djelatnost, kao i u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, koji nas materijalno snažno podupiru - rekla je akademkinja Piližota.

Ciljevi su Zavoda također i promicanje kulturne i povijesne baštine, istaknutih znanstvenika i umjetnika te njihovih postignuća, ali i uključivanje u zbivanja od opće društvene važnosti te povezivanje jedinica HAZU-a u regiji i cijeloj Republici Hrvatskoj na zajedničkim projektima i ostalim oblicima suradnje.

Obilježavanju Dana otvorenih vrata HAZU-a nazočio je i Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, naglasivši važnost čvrste veze između Sveučilišta i Zavoda HAZU-a u Osijeku.

- Osim nastavne i znanstveno-istraživačke, misija je Sveučilišta također i suradnja i s gospodarstvom, i s institucijama kulture i umjetnosti. Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo dobru dugogodišnju suradnju s osječkim Zavodom za znanstveni i umjetnički rad - rekao je rektor Guberac.

Danijel Miklić
45

godina prošlo je od osnivanja Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike