Osijek
TRG VATROSLAVA LISINSKOG

Novouređeni trg zatrpan je golubljim izmetom
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Uličica koja spaja Trg V. Lisinskog i Trg Sv. Trojstva s obje je strane gotovo u cijeloj dužini prekrivena izmetom

Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, čija se obnova polako bliži kraju, prema neslužbenim informacijama trebao bi biti otvoren početkom prosinca, uoči Dana grada Osijeka, iako je otvorenje planirano uoči Dana hrvatskog turizma, koji su u Osijeku održani početkom listopada. Ova odgoda otvorenja, međutim, vjerojatno je i dobrodošla s obzirom na problem koji smo nedavno detektirali na tom 66 milijuna kuna vrijednom projektu, u sklopu kojega je kompletno preuređena i Stara pekara. Kao što ilustrira priložena fotografija, uličica koja je sastavni dio novog Trga, a spaja ga s Trgom Sv. Trojstva, s obje je strane gotovo u cijeloj dužini zatrpana golubljim izmetom. Na novim pločama koje su nedavno postavljene nalazi se i do nekoliko centimetara izmeta, koji je, osim estetskog, potencijalno i zdravstveni problem.

S obzirom na to da golubovi onečišćenje obavljaju s obje strane uličice, odnosno sa zgrade Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i zgrade Ekonomske i upravne škole, a da je u pitanju javna gradska površina za čije je održavanje zadužen Grad Osijek, jasno je da će u rješavanju ovoga problema morati sudjelovati tri subjekta. U kolikoj mjeri i na koji način još nije poznato, jer na upite jesu li upoznati s problemom te kako ga i kada namjeravaju riješiti, koje smo prije nekoliko dana poslali na sve tri adrese, još nismo dobili odgovor. Dok se nadležni ne očituju, evo kako na ovu situaciju gledaju u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije:

"Golubovi mogu biti prijenosnici i prirodni rezervoari različitih zaraznih bolesti i parazita. Kod problema s izmetom od golubova unutar stambenih, javnih ili gospodarskih objekata potrebno je provesti mehaničke mjere dezinfekcije kontaminiranog prostora od ovlaštenih izvoditelja radi sprječavanja pojave zaraznih bolesti te provesti zaštitu od golubova kako bi im se onemogućio ulazak u objekte i njihovo zadržavanje na njima. Navedene aktivnosti pripadaju u obvezne DDD (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti. Znači, potrebno je riješiti problem na izvoru, tj. onemogućiti zadržavanje golubova na navedenim objektima. Neki su od primjera postavljanje šiljaka i mreža koji onemogućuju slijetanje i gniježđenje ptica. Provođenje obveznih DDD mjera regulirano je odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilnika o načinu provedbe obvezatne DDD", stoji u odgovoru dr.sc. Darija Brdarića, dipl. sanit. ing., voditelja Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

S obzirom na to da je iz navedenog razvidno da je ova novouređena gradska površina, uz to što je estetski nagrđena na najgori mogući način, potencijalna opasnost za zdravlje građana, nadamo se da će gradski oci do svečanog otvorenja Trga Vatroslava Lisinskog pronaći adekvatno rješenje za ovaj problem.

Ivan Alilović
ZABRANJENO JE HRANITI GOLUBOVE
Iako to ovdje nije slučaj, nije naodmet ponoviti kako na pojavnost golubova utječe i dostupnost hrane, tj. hranjenje na za to nepredviđenim mjestima. U Osijeku je, u skladu s Odlukom o komunalnom redu, jasno propisano kako se zabranjuje ostavljanje posuda za hranu te hranjenje životinja (Članak 88., stavak 9.). Sankcija za prekršitelje ove odredbe opisana je nastavno u članku 137 - novčanom kaznom u iznosu od 200 kuna kaznit će se fizička osoba ako, između ostalog, “ostavlja posude za hranu i vodu ili hrani životinje” (stavak 3.).
dr. sc. Dario Brdarić, dipl. sanit. ing

voditelj Službe za DDD ZZJZ OBŽ

Kod problema s izmetom od golubova unutar stambenih, javnih ili gospodarskih objekata potrebno je provesti mehaničke mjere dezinfekcije kontaminiranog prostora
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike