Regija
TRI MJESECA NAKON ŠTO JE PREKINULA PROIZVODNJU

Mljekara BiZ u stečaju
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Željko Strapač upozorava - izgledno je da BiZ sa sobom povuče i PZ Simentalac
POŽEGA/BUK - Trgovački sud u Osijeku - Stalna služba u Slavonskom Brodu, po sutkinji Danieli Martini Maoduš, donio je rješenje o otvaranju stečaja nad Mljekarom BiZ iz Buka, pokraj Pleternice, a koja je s proizvodnjom stala 1. kolovoza. Razlog - do ljetos nije pronašla tko bi ju financijski pratio i tako joj omogućio obrtna sredstva za nastavak proizvodnje.Dojučerašnji svijetli primjer udruživanja, Mljekara BiZ ljetos je sa svojih 13 zadrugara i oko 30 radnika te kooperantima došla pred zid, što je udarac za Požeštinu u gospodarskom i socijalnom smislu. Gašenju Mljekare prethodi 25-godišnji rad; osnovana je 1994. i bila je u potpunom vlasništvu obitelji Bošnjak iz Buka, sve do travnja 2017., kada prelazi u vlasništvo Proizvođačke organizacije PZ UPOCentar Simentalac, koju čini 13 zadrugara, od kojih je njih 11 iz Požeštine. U svojim najboljim danima BiZ je prerađivao do 15.000 litara mlijeka. Osim od zadrugara mlijeko je otkupljivao i od kooperanata. Mljekara je krajem kolovoza samu sebe predložila za stečaj jer su joj obveze gotovo dvostruko veće od imovine. Zadrugari poput Željka Strapača, a koji se iz BiZ-a povukao tri mjeseca prije nego što je ta mljekara obustavila proizvodnju, ističu da BiZ nije uništilo udruživanje, ni poslovanje, nego s mljekarom kupljeni dug iz 2017.

- Mislili smo da je on oko dva milijuna kuna, a na kraju je ispalo da je taj dug oko 3,5 milijuna kuna, pa ispada da te, 2017. nismo kupili neku vrijednost, nego dug - kaže Strapač.

Stečajnim upraviteljem imenovan je Bojan Sudarević iz Osijeka, koji kaže da će ispitno ročište, na kojem će se ispitati prijavljene tražbine, biti 22. siječnja 2020. Vjerovnici su pozvani da u roku od 60 dana od dana objave rješenja o otvaranju stečaja nad Mljekarom BiZ, a rješenje o tome doneseno je 24. listopada, prijave svoje tražbine. Podsjetimo, u prijedlogu za otvaranje stečaja BiZ je s danom 23. kolovoza imao imovinu od 1,272.500 kuna te dvostruko veće obaveze - 2,754.700 kuna. Stoga je direktor dužnika Mirolav Kovač 28. kolovoza podnio prijedlog za otvaranje stečaja, a u kojem, stoji u rješenju o otvaranju stečaja, "priznaje postojanje stečajnog razloga prezaduženosti jer je imovina dužnika manja od postojećih obveza, te ukazuje na postojanje dugotrajne blokade". Mljekara BiZ nema nekretnina, samo pokretnine.

- Stečaj je otvoren u trenutku kada smo prema banci čisti, ali smo ostali dužni Poreznoj upravi oko 430.000 kuna - kaže Željko Strapač. Kako stoji u rješenju o otvaranju stečaja nad Mljekarom BiZ, "Poljoprivredna zadruga Simentalac vlasnik je stečajnog dužnika". U vezi s PZ-om Simentalac sa sjedištem u Kutjevu Strapač upozorava: "Vezani smo uz UPOCentar Simentalac i izgledno je da će Mljekara BiZ povući sa sobom i UPOCentar, da će se urušiti cijeli taj sustav." Strapač ponavlja svoj stav da država nije našla razumijevanja, nije imala sluha za ovaj slučaj.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike