Osijek
RAZVOJ TURISTIČKIH POTENCIJALA

Vino, biciklizam i Donna Vekić, aduti za promidžbu
Objavljeno 5. studenog, 2019.

Enogastroturizam je najspremniji, a cikloturizam najbrže rastući oblik turističke ponude Osječko-baranjske županije. Konstatirano je to i u materijalu koji se prošlog tjedna našao pred vijećnicima županijske Skupštine, vezano uz pruženu informaciju o stanju i razvojnim mogućnostima turizma.

Kopački rit, Bizovačke toplice, Ergela Đakovo, dvorci i sakralna baština (predvođena katedralom u Đakovu), i dalje su stožerni nositelji turizma Osječko-baranjske županije, a to ne čudi jer su i od ranije prepoznati sinonimi i atraktivnosti za ovu županiju.

No svi oni koji su u službi promišljanja daljnjeg razvitka i perspektive turizma na ovom području svjesni su kako turistički trendovi u svijetu sve više pokazuju promjenu ponašanja turista koji nastoje doživjeti što je više moguće različitih iskustava tijekom svog putovanja. Turisti, naime, žele upoznati i iskusiti svjetove koji se razlikuju od njihovog svakodnevnog okruženja, pa tako primjerice za goste iz urbanih sredina ovaj naš kontinentalni dio Hrvatske predstavlja pravo otkriće.

Kako to iskoristiti? Ako je suditi prema materijalu koji je pripremljen u Upravnom odjelu za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, naglasak je na - ekoturizmu, kao “odgovornom putovanju u područje prirode, kojim se čuva životna sredina i održava blagostanje lokalnog stanovništva”.

Kod ekoturizma razlikuju se dva bitna segmenta - prvi su male skupine s posebnim interesima za ekoturizam koji na taj način provode čitav odmor, drugi čini značajan broj onih koji odmor provode na moru, ali žele otići na kratak izlet u prirodu. Upravo ovi novi trendovi u turizmu pogoduju započetom razvitku turizma u našoj županiji.

- U tom smislu enogastroturizam najspremniji je selektivni oblik turizma u Osječko-baranjskoj županiji zbog visokokvalitetnih vina upotpunjenih nadaleko poznatom gastronomijom i nerijetko su upravo hrana i vino razlog dolaska turista u Osječko-baranjsku županiju. Cikloturizam jedan je od najbrže rastućih oblika turizma za koji Osječko-baranjska županija ima preduvjete i u infrastrukturi (staze), ali i u kapacitetima (bike&bed smještaji) te u ostalim sadržajima interesantnim za cikloturiste, navodi se u Skupštinskom materijalu.

Tu su potom Turizam doživljaja - brojne manifestacije koje se organiziraju u županiji, od kojih, izdvaja se u materijalu, Pannonian Challenge u Osijeku, ili Vinski maraton u Zmajevcu, generiraju i turističke dolaske i turističku potrošnju. No ovo je selektivni oblik turizma koji treba dorađivati i unaprjeđivati. Definira se kako zdravstveni i kulturni turizam postaju sve značajniji dio ponude, ali za sada su oni dio dodatnog zanimanja gostima koji su ovdje prije svega došli iz drugih pobuda.

A jedan od dokaza kako je OBŽ spreman reagirati jest i taj što je prepoznao mladu tenisačicu Donnu Vekić kao “ambasadoricu naše županije”, koja promovira našu županiju na svojim nastupima diljem svijeta.

Dario Kuštro
POSEBNA POZORNOST LOVNOM TURIZMU
Posebna pozornost posvećuje se i lovnom turizmu. U Županiji su svjesni kako to nije masovni oblik turizma, ali je visokodohodovan, a jasno je kako područje ove županije ima vrhunske prirodne potencijale.

Stoga, osim zakonskih, organizacijskih i kadrovskih pretpostavki, lokalnom lovnom turizmu nužan je značajan i sveobuhvatan promotivni nastup na lovnom tržištu.
Možda ste propustili...

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike