Crna kronika
PRESUDA U PONOVLJENOM SUĐENJU U AFERI “GROBARI”

Trojica oslobođena krivnje za krađu zlata s pokojnika, ostalima rad za opće dobro
Objavljeno 26. listopada, 2019.
OSIJEK - Tri grobara i nosača oslobođena su odgovornosti, a njih deset osuđeno je na rad za opće dobro zbog krađe zlatnih zubi, nakita i satova iz grobova i s tijela pokojnika na osječkim grobljima. Druga je to presuda u tzv. aferi Grobari u ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Osijeku. Krađe su se odvijale od 1993. do 2013. godine.Zbog nedostatka dokaza krivnje su oslobođeni grobari Josip Burger, Željko Molnar i Mato Mišković. Na rad za opće dobro osuđeni su Branislav Rašković, Roman Rusan, Vladimir Šaulić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dejan Vujić, Ivica Dizdar, Željko Arlavi, Željko Gavrić i Ivica Ećimović. Rašković, Šaulić, Drakčić i Dizdar kažnjeni su sa po godinu dana zatvora, no tamo neće ići jer im je određen društveno koristan rad. Na po deset mjeseci zatvora, zamijenjeno radom na slobodi, osuđeni su Rusan, Martić i Vujić. Arlavi i Ećimović tako neće provesti u zatvoru po devet, a Gavrić osam mjeseci.

Zlatni zubi i navlake koje su uzimali s pokojnika te pronađeni satovi bit će prodani na javnoj dražbi u korist državnog proračuna.

Najviše novca u državni proračun mora uplatiti Sanel Drakčić, i to 53.678,11 kuna, a najmanje morati platiti Ivica Ećimović, i to 180 kuna.

- Protiv trojice oslobođenih nije izveden ni jedan dokaz. Što se tiče osuđenih, vještaci su utvrdili iznose njihove protupravne imovinske koristi, a kod njih su pronađene i stvari koje su uzeli, tako da je sud nedvojbeno utvrdio da su krađe počinili. Postavljalo se i pitanje zastare, ali morate znati da se zastara ne računa od početka, nego od dovršetka kaznenog djela. Istina je da u vrijeme počinjenja kaznenog djela u tvrtki Ukop nisu postojali propisi o tome kako postupiti s pronađenim, ali je iz iskaza svjedoka iz iste tvrtke vidljivo da se takvi predmeti nisu smjeli zadržati. Sud je smatrao da će se radom za opće dobro postići adekvatna svrha kažnjavanja - rekao je sudac Mirko Ljubičić.

Oslobođeni grobar Mato Mišković danas je u mirovini. "Trebalo nas je osloboditi i ranije, ali hvala Bogu da se to bar sada dogodilo", kratko je poručio. Ponovljeno suđenje počelo je u četvrtak i ispitan je samo jedan svjedok, i to Krešimir Vinaj, bivši direktor Ukopa, koji je na prvom suđenju tvrdio da se nije radilo o krađi. Svjedok je rekao da, od kada su donijeli pravilnik o tome kako postupati s pronađenim predmetima i oformili trezor za izgubljene stvari, do dandanas u njemu ništa nije završilo, i dalje je prazan.

- Suđeno im je za narušavanje mira pokojnika i krađu, no tu je presudu Županijski sud u Varaždinu preinačio i oslobodio ih za povredu mira pokojnika pa je ostala krađa. Viši sud je dao naputak da se osječki sud izjasni i o protupravnosti djela, jer je direktor tvrtke rekao kako je postojao naputak da su mogli pronađene predmete cijelo vrijeme uzimati. Žalit ćemo se na presudu - rekao je Dražen Srb, branitelj grobara Romana Rusana.

Sandra Lacić
JEDAN OD OPTUŽENIKA PREMINUO
Jedan je optuženi grobar u međuvremenu preminuo, a osim navedenih bila je optužena i S.Đ., nevjenčana supruga grobara Sanela Drakčića. Nju se teretilo za prikrivanje. Ona je zlatni nakit, zlatne zube i navlake koje je optuženik uzeo s pokojnika prodavala stanicama za otkup zlata te za to primila najmanje 13.900 kuna. Osuđena je na godinu dana zatvora, u koji neće ići ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA IZMEĐU ANTUNOVCA I TENJE

Sletio s ceste i poginuo, nije bio vezan pojasom

TIJEKOM VOŽNJE AUTOMOBILA

Kombinirao je kokain i alkohol

Najčitanije iz rubrike