Autoglas
NAKON ŠTO JE VOLKSWAGEN ODGODIO GRADNJU

Bugarska i Rumunjska žele preoteti tvornicu Turskoj
Objavljeno 22. listopada, 2019.

Volkswagenova uprava je zbog vojne ofenzive Turske na sjeveru Sirije prošloga tjedna odgodila odluku o gradnji nove tvornice u blizini turskog grada Izmira. Poručili su kako pozorno prate situaciju i da su zabrinuti zbog razvoja događaja. Volkswagen je prije turske ofenzive u Siriji navodno bio u zaključnoj fazi pregovora o gradnji nove tvornice u Turskoj koja im se činila privlačnijom lokacijom od Bugarske, koja je također bila u igri.

Bugari su odmah po objavi odgode promptno reagirali. Bugarska je sada spremna ponuditi dodatne poticaje njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu kako bi je izabrao za lokaciju nove tvornice. Sofija je spremna ponuditi nove poticaje i udvostručiti subvencije s početno ponuđenih 135 milijuna na 260 milijuna eura, rekao je član upravnog odbora nevladinog automobilskog klastera Rosen Plevnelijev, bivši bugarski predsjednik. U bugarskom ministarstvu gospodarstva nisu željeli komentirati tvrdnju da Sofija nudi dodatne poticaje, odnosno da je spremna povećati subvencije. Glasnogovornik ministarstva rekao je da su do objave konačne VW-ove odluke i Bugarska i Turska kandidati za lokaciju novog postrojenja. Bugarska je ušla u uži izbor potencijalnih lokacija za novu Vokswagenovu tvornicu, a odgoda odluke o gradnji pogona u Turskoj iznova im je ulila nadu da bi mogli privući njemačkog automobilskog diva. U međuvremenu je i Rumunjska objavila da je pokrenula nove razgovore kako bi lobirala za Volkswagenovo ulaganje. "Priopćenje o odgodi gradnji tvornice u Turskoj bilo je dobar početak, no dug je put do konačne odluke. Bugarska je pripremila sjajan prijedlog koji nudi sve moguće pogodnosti prema zakonima Europske unije”, istaknuo je Plevnelijev. Klaster okuplja više od 50 kompanija iz automobilskog i sektora automobilskih dijelova, i aktivno je sudjelovao u lobiranju za bugarsku lokaciju. „Našu suradnju s Vokswagenom možemo proširiti na različitim područjima. Bugarska planira graditi infrastrukturu za električne automobile. Također imamo ideju kako poduprijeti proizvođače automobila dodatnom infrastrukturom i obrazovnim mjerama”, kazao je Plevnelijev.

Iz Turske još nema službenih reakcija na namjere Bugarske da im "preotmu" tvornicu i ulaganje od milijardu eura. Tamošnji automobilski novinari pak smatraju da će se tvornica ipak graditi u Turskoj, te da je napor Bugarske uzaludan.

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike