Osijek
IZLOŽBA O OSIJEKU U BUDIMPEŠTI

Na fotografijama je istina o agresiji
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Multimedijska izložba, koja je prikazivana diljem Lijepe Naše i u Bruxellesu, prošlog utorka svečano je otvorena i u Hrvatskom centru Hrvatske osnovne škole i gimnazije (HOŠIG) u Budimpešti. Riječ je o izložbi "Osijek na udaru brutalne agresije", koja nakon Budimpešte, gdje će biti postavljena do 22. listopada, nastavlja turneju Mađarskom, pa se 25. listopada očekuje i u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu.

- Neka ova izložba bude poruka svima nama, prvenstveno mladim naraštajima, jer danas se prisjećamo svih onih hrabrih ljudi, muškaraca i žena, koji nisu oklijevali braniti svoj dom i domovinu, a koji su nam tako postali uzorima. Ovdje u HOŠIG-u pratimo uzore i želimo odgajati mlade koji će imati konkurentno suvremeno znanje, koji će očuvati hrvatski identitet i biti podjednako opredijeljeni mađarskom i hrvatskom narodu - rekla je na početku Ana Gojtan, ravnateljica Hrvatske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti.

Zlatko Dernaj, predsjednik udruge Heroji Osijeka i autor izložbe koju čini 27 panela s 41 fotografijom, zajedno s 8-minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a, istaknuo je da izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i upozorava na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane.

Nakon projekcije dokumentarnog filma uslijedio je prigodan kulturno-umjetnički program, koji su upotpunili nastupi učenika HOŠIG-a, kao i gimnazijske folkolrne skupine "Tamburica".

- Ovo je važan, pametan i dobro pripremljen događaj. Zahvaljujem Osječanima što su se sjetili Hrvata u Mađarskoj - zaključio je Mladen Andrlić, veleposlanik RH u Mađarskoj.

M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike