Osijek
HAKOM tvrdi: Nema straha od elektromagnetskog zračenja

Osijek prvi grad u Hrvatskoj s 5G mrežom za mobitele
Objavljeno 16. listopada, 2019.

Vijećnici Grada Osijeka proteklog su tjedna jednoglasno prihvatili nominaciju Grada Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj. Koji su razlozi da bi Osijek trebao postati prvi 5G grad u Hrvatskoj, vijećnicima, ali i svim Osječanima, tom je prilikom iz Zagreba došao objasniti čak i ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Miran Gosta.


Naime, u petak se moglo čuti kako je Europska komisija donijela akcijski plan 5G za Europu prema kojemu je propisano da svaka država članica mora imati minimalno jedan 5G grad, odnosno minimalno jedan grad u kojemu je omogućeno pružanje komercijalnih 5G usluga. Budući da je upravo Osijek prepoznat kao ICT središte Hrvatske te grad sa snažnim razvojem informacijsko-komunikacijske industrije, ali i ravničarski grad koji svojim prostornim planom nema ograničavajuće uvjete gradnje baznih postaja za implementaciju 5G tehnologije, Osijek je još u srpnju dobio poziv od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da iskaže svoju želju za nominaciju kao prvi 5G grad u Hrvatskoj.


- Ovime nam se pruža prilika da budemo vodeći grad u Republici Hrvatskoj kada su u pitanju industrije 21. stoljeća. Mi smo Ministarstvu dali odmah načelnu suglasnost, ali uz rezervu u kojoj tražimo odgovore na pitanja o sigurnosti zdravlja, te kada provjerimo što uvođenje ove mreže znači za prostorni plan grada, odnosno traži li neke intervencije - naglasila je na 22. sjednici u obrazloženju dogradonačelnica Žana Gamoš.


Recimo kako je riječ o tehnologiji za koju će se prijamnici implementirati na postojeće objekte, i to ispod razine krovova zgrada, a najčešće na stupove javne rasvjete i zgrade. Sastanak Grada Osijeka s HAKOM-om i predstavnicima triju mobilnih operatora održan je još 4. rujna, a teleoperatori su izrazili svoju želju da investiraju upravo u komunikacijsku infrastrukturu baš u Osijeku. Iz HAKOM-a napominju i kako su standardi koji propisuju visinu dopuštenog zračenja i smještaja 5G mreže u Hrvatskoj daleko stroži nego što ih propisuje sama Europska unija u svojim dokumentima, pa je Miran Gosta objasnio kako su mjere zaštite od elektromagnetskih polja u ovom slučaju pod strogom kontrolom. - Operatori su obavezni prije puštanja bazne postaje obavijestiti o tome HAKOM, a onda naš tim provjerava na kojem su radijusu elektromagnetska polja i postoje li objekti koji su izloženi zračenju iznad propisanih granica. U slučaju da je nešto kritično i da je polje iznad granice, bazna postaja se gasi - tvrdi Gosta.
Ipak, ostalo je neodgovoreno pitanje što su na takvu odluku rekli Zeleni, a vijećnik HDZ-a Željko Biočić upozorio je i da je u Bruxellesu gradnja 5G mreže zabranjena i stavljena na čekanje te kako ona nije raširena još nigdje u svijetu jer nije potpuno poznat njezin utjecaj na čovjeka i okoliš. Prema HAKOM-u, razlog za zabranu gradnje 5G mreže u Bruxellesu je jaka fiksna mreža i problemi s izgradnjom ove mreže.

Nefreteta Z. Eberhard

Sadašnji mobiteli ne rade na 5G mreži
Vijećnike je zanimalo i što će to značiti za obične građane u smislu korištenja mobilnih telefona. Točnije, hoće li nakon uvođenja 5G mreže svi postojeći mobiteli biti za smeće, a građani prisiljeni na kupnju novog mobitela. No iz HAKOM-a tvrde kako se postojeća 3 i 4G mreže neće gasiti sve dok se ne zaključi da već svi građani posjeduju mobitele na 5G mreži.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike