Regija
SVEČANO PROMOVIRANA DRUGA GENERACIJA STUDENATA

U Županji studira 28 studenata, nagodinu ih očekuju 50-ak
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Područni ured Visoke škole Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba otvoren je lani u Županji, u strateškom partnerstvu s Gradom

ŽUPANJA - I Županja je lani postala studentski grad. U gradskoj vijećnici jučer je održano uvodno predavanje i svečano je promovirana druga generacija upisanih studenata Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba.  Škola je krajem veljače prošle godine s Gradom Županjom potpisala  Sporazum o obrazovnoj znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji, a tri mjeseca kasnije otvoren je Područni ured u Županji, gdje djeluje i Informativno- konzultativni ispitni centar.


- Primarni razlog zbog čega smo danas tu je vizija Grada Županje i iznalaženje načina kako zadržati mladu populaciju. Mi imamo model, a to je naša online nastava koja omogućuje polaznicima da ne odlaze od kuće, sa svojih radnih mjesta,  od obitelji, a da mogu studirati - kazao je dekan Ivica Katavić, istaknuvši da je jedan od strateških ciljeva Visoke škole NSŽ društvena uključenost. Pojašnjava da je Grad Županja Visokoj školi omogućio da troškove promocije dijele na  pola, knjižnični fond za sve studente, odlaske studenata na konferencije te prema potrebi i plaćanje prostornih kapaciteta za održavanje konzultativne nastave.
Voditelj Područnog ureda u Županji, Rudi Štekl, ističe da je Visoka škola NŠZ prvi akreditirani online studij u RH koji nudi preddiplomski stručne i specijalističke diplomske stručne studijske programe. Tretira se kao izvanredni studij i usklađen je s Bolonjskom deklaracijom. Studenti su mogli birati između trogodišnjeg Preddiplomskog stručnog studija - Ekonomija poduzetništva i dva smjera dvogodišnjeg Specijalističkog diplomskog stručnog studija - Projektni menadžment i Menadžment malih i srednjih poduzeća.


- Za online studij koji je u našoj ponudi možemo reći da je budućnost studiranja. Svi fakulteti zapadne Europe davno su implementirali ovakav način studiranja koji stvara novu digitalnu generaciju studenta. U potpunosti oslobađa studenta od dolaska na predavanja i svi se ispiti polažu putem online platforme – pojašnjava Štekl. Online nastava studentima omogućuje kvalitetno praćenje nastave i interakciju s predavačima na daljinu, razvoj organizacijskih i komunikacijskih vještina, a mentori su im konstantno na raspolaganju.


U Područnom uredu u Županji  trenutačno imaju 28 studenata. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je oko 50 online studenata, od kojih je njih 20, napominje dekan, u jednom poduzeću u Vinkovcima.
- Lani smo u Županji imali upisanih 12 studenata, ove godine smo upisali još 16, a nagodinu očekujemo da ćemo imati 50-ak upisanih studenata iz ove županije. I svi skeptici koji su mislili da u Županji nikada neće biti visokoobrazovanje sada su demantirani, s obzirom na broj studenata koji su se upisali kod nas – zaključio je Katavić.

REDOVNIM STUDENTIMA GRADSKA STIPENDIJA


Cijena stručnog studija u Područnom uredu Županja povoljnija je u odnosu prema Zagrebu i iznosi 17.500 kuna jednokratno, a specijalističkog 21.000 kuna.
Gradonačelnik Davor Miličević zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos i u Županji doveli Visoku školu i omogućili novi način studiranja. I to je,  zadovoljno je ustvrdio, također jedan od pozitivnih pomaka u gradu i svim je studentima poželio puno uspjeha u daljnjem obrazovanju. Poručio je da je jedan od prioriteta gradske vlasti briga za mlade, stvaranje kvalitetnog kadra i razvoj buduće intelektualne mladeži. Nastoji se što više financijski pomoći studentima, svi redovni studenti ostvaruju pravo na gradsku stipendiju, a razmatra se i način isplate stipendija za izvanredne studente s prebivalištem u Županji koji studiraju u svome gradu.


Ulažu se i maksimalni napori kako bi se stvorile pretpostavke za gospodarski razvoj, zaustavilo iseljavanje i mladima omogućilo da se nakon studiranja, sa svojim znanjem i vještinama u svome gradu zaposle i od svoga rada pristojno žive.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najčitanije iz rubrike