Regija
PRVA ISKUSTVA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA

Dnevno izdaju i 50 kartica za otpad
Objavljeno 11. listopada, 2019.
ĐAKOVO - U drugoj polovini rujna otvoreno prvo od dva reciklažna dvorišta u Đakovu, ono u Gajevoj, bilježi svoja prva iskustva koja kažu da Univerzal dnevno podijeli i 50-ak identifikacijskih kartica kojima se prati unos otpada u njegov prostor. Preduvjet za njezino dobivanje je podmirenost svih dugovanja prema Univerzalu u prethodnom obračunskom razdoblju. Kartica omogućuje evidenciju o ulazu otpada koji je pojedino kućanstvo zbrinulo u dvorištu, što je posebno važno jer za građevni i glomazni otpad, ravno staklo, boje, tonere i drvo, koje sadrži opasne tvari, postoje ograničenja količina za svako polugodišnje razdoblje.


Primjerice, u šest mjeseci kućanstvo može odložiti 200 kilograma građevinskog i tri kubika glomaznog otpada. Dvorište besplatno prima 40-ak vrsta otpada iz kućanstava. Sa sljedećim računom za odvoz otpada kućanstva će dobiti letak s uputama o tome koje vrste otpada mogu odvoziti u dvorište, koje mu je radno vrijeme te kako podići karticu.
- Otvorenjem reciklažnog dvorišta, prepoznatog i prihvaćenog među građanima, porasla je kvaliteta komunalne usluge zbrinjavanja otpada i učinjen je još jedan korak naprijed prema uspostavi učinkovitog sustava gospodarenja otpadom u našem gradu. Tako, osim posuda za primarnu selekciju, Đakovčani sada imaju dodatni motiv za skupljanje i razdvajanje otpada na više frakcija jer smo stvorili uvjete za njegovo sigurno zbrinjavanje, bez utjecaja na zdravlje i okoliš - kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić. S.Župan
Zatvoreno ekodvorište na Vitiki
Reciklažno dvorište u Gajevoj ulici 31 otvoreno je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 14 te utorkom i četvrtkom od 11 do 18 sati, a identifikacijske kartice mogu se podići svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Uslugu odlaganja i privremenog skladištenja otpada u reciklažnom dvorištu nemaju pravo koristiti obrtnici, obiteljska gospodarstva i tvrtke, nego samo građani. Otvorenjem reciklažnog dvorišta u Gajevoj zatvoreno je ekodvorište na gradskom deponiju "Vitika", a koji je bio samo tranzicija do otvaranja objekta u Gajevoj ulici.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike