Mozaik
USPJEH NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U SKLOPU SAJMA LORIST

Zoran Putniković iz Orahovice osvojio je broncu u Novom Sadu
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Gdje god se pojave orahovački kuhari, bila to državna ili međunarodna razina, osvoje odličje. Ovaj je put to bilo to u Novom Sadu na natjecanju "Gastro kup Srbija‘‘. Riječ je o je natjecanju profesionalnih kuhara koje organiziraju Novosadski sajam, Udruženje Zelena dolina (Green Valley) te Horeca asocijacija Kragujevac, a održava se u sklopu sajma lova, ribolova, sporta i turizma - LORIST. Na ovom prestižnom natjecanju sudjelovali su ponajbolji kuhari regije, a ocjenjivačko povjerenstvo činili su eminentni kuhar Srbije. Među kuharima natjecateljima sudjelovao je i orahovački kuhar Zoran Putniković, te je u kategoriji pripreme salate osvojio odličnu brončanu medalju.

- Presretan sam ovim uspjehom, i zbog sebe tako i posebno zbog moje udruge koja mnogo čini za promociju gastronomije na području cijele Virovitičko-podravske županije. Konkurencija je bila jaka, dao sam sve od sebe i eto, odličje je u rukama - započeo je Putniković te pojasnio što je točno pripremao.

- Pripremao sam salatu od piletine. Podloga je bila od zelene salate, matovilca i rikole, u salatu sam stavio prženo povrće, luk, šampinjone, kukuruz, zatim aceto balsamico, a to je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni iz koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina. Dodao sam još i laneno ulje, ispržio piletinu na roštilju i sve pomiješao. Sve sam prelio umakom koji je napravljen od vrhnja, majoneze, zatim Worchestera, a riječ je o fermentiranom, aromatiziranom tekućem začinu koji se prvenstveno koristi kod pripreme jela od mesa ili ribe, umaka, namaza, salata i koktela. Pripada u industrijski pripremljene umake, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda, ljutike, češnjaka i začina. Na kraju u umak ide i limunov sok te chili-paprika - priča Putniković. Udruga kuhara grada Orahovice još se jednom dokazala kao vrhunski promotor VPŽ. V. Grgurić
SURADNJA S KUHARIMA IZ DRUGIH ZEMALJA
Zoran Putniković je dodao kako je prije svega na ovom natjecanju, kao i na svim ostalima, bila važna suradnja s kuharima drugih zemalja.

- To zapravo i jest najvažnije u cijeloj ovoj priči. Na ovakvim događanjima mi kuhari dogovorimo nove suradnje, organizacije novih zajedničkih susreta u svim zemljama. Ovaj smo put otvorili mogućnost i pripreme i organizacije zanimljivog susreta kod nas, u našem kraju, no detalje još neću otkrivati - zaključio je brončani Putniković.
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike