Mozaik
DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis
Objavljeno 22. travnja, 2024.

Film "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije osvojio je Veliki pečat u Međunarodnoj konkurenciji, a "KIX" Dávida Mikulána i Bálinta Révésza u Regionalnoj konkurenciji jubilarnog, 20. ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio dodjelom nagrada.

- "Četiri kćeri" film je koji ne samo da lijepo prikazuje gotovo nevjerojatnu priču o Olfi i njezinim kćerima već stvara prostor u kojem nevjerojatno hrabri protagonisti mogu istraživati vlastitu priču uz pomoć glumaca, pozornice i scenarističkih scena, izvučenih iz vlastitih iskustava - obrazložio je Međunarodni žiri - Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar.

Posebno priznanje dodijelio je "Drugačijoj divljini" Silje Evensmo Jacobsen, filmu koji ih je "duboko potresao" pričom o obitelji suočenoj s gubitkom i dekonstrukciji savršeno instagramabilnog obiteljskog blaženstva koje slijedi.

Regionalni žiri - Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić - Veliki pečat dodijelio je filmu "KIX" Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, koji su ga primili u Zagrebu.

Nagrađen je jer je "ono što je počelo kao razigrana igra za filmsku ekipu i protagonista te filmske turneje snimljene tijekom 12 godina postalo snažna i dirljiva izjava o procesu odrastanja i preuzimanja odgovornosti u našem odsutnom društvu, i kao pojedinci i kao kolektivitet."

Posebno priznanje dali su "Šutnji razuma" Kumnjane Novakove za "neophodan čin vraćanja strašne istine uz prenošenje svjedočanstava žena koje su prošle kroz jedno od najmračnijih razdoblja u novijoj povijesti i zalog propasti čovječanstva koji svaki rat sa sobom nosi."

Umjetnički direktor Nenad Puhovski podsjetio je da je ZagrebDox bio jedini koji se održao tijekom korone uživo, bez ijedne online projekcije, što im je i najvažnije. “Publika nam to vraća, pa ove godine imamo 20 posto više posjetitelja nego prošle godine”, napomenuo je.

D. Miklić

Hrabar pristup razumijevanju kompleksa
Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI - Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović, kao najbolji odabrali su “KIX” za “kreativni proces otkrivanja skrivenog života djece s ulice i hrabar pristup razumijevanju kompleksa nove generacije. Počasni Veliki pečat, za autore koji su desetljećima kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu, direktor festivala Nenad Puhovski dodijelio je Werneru Herzogu, čiji je “Bijeli dijamant” otvorio prvi ZagrebDox.

Možda ste propustili...

BRZINSKO SLAGANJE RUBIKOVE KOCKE

Od 75 slagača svih dobi najbolji tinejdžer

ULAZNICE KUPLJENE ZA PRVI DATUM DAKAKO VRIJEDE I ZA NOVI

The Cult 26.7.

Najčitanije iz rubrike