Mozaik
POSLJEDNJI ISPRAĆAJ VERE SVOBODE NJIKOŠ

Najljepše pjesme za nas će zauvijek imati njezino lice
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Ona će nastaviti živjeti u svojim pjesmama, kojima je svima davala nadu u radost i ponos

Na osječkom Groblju sv. Ane od velike osječke glazbene dive Vere Svobode Njikoš oprostili su se članovi obitelji, brojni prijatelji, glazbenici, tamburaši i publika koja ju je bezrezervno poštovala kroz duga desetljeća plodne karijere.



Na ispraćaju su bili zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, glavni urednik HRT Radija Osijek Davor Lončarić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić, članovi Slavonskog tamburaškog društva “Pajo Kolarić”, nekadašnji glazbeni urednik i autor serijala “Lijepo našom” Branko Uvodić te zvijezde slavonske tamburaške scene Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Blanka Došen, Marta Nikolin, Vlatka Kopić Tena, Željko Lončarić Žec, Viktorija Kulišić Đenka...


Posljednji ispraćaj, koji je vodio župnik Župe sv. Petra i Pavla u Osijeku, vlč. Matej Glavica, počeo je dirljivom izvedbom pjesme “Miruj, miruj, srce moje” STD-a Pajo Kolarić. Vlč. Glavica naglasio je važnost vjere u životu Vere Svobode Njikoš, koja je jednom rekla kako joj je vjera “utkana s majčinim mlijekom”, te joj je “davala gledati iznad onoga prolaznoga”. Usto, svoju ju vjeru pokazivala i djelima - u karijeri je održala 400 humanitarnih koncerata. Kako je naglasio, ona će nastaviti živjeti u svojim pjesmama, kojima je svima davala nadu u radost i ponos, posebice u doba Domovinskog rata.

Ožalošćenima se obratio Davor Lončarić, koji je podsjetio kako je njezin glazbeni put počeo upravo na HRT Radiju Osijek, kad joj je bilo samo 16 godina. Uz to je sa svojom suprugom Julijem Njikošem izgradila temelje STD-a “Pajo Kolarić”, koji za tjedan dana slavi 70. rođendan.


- Bila je utjelovljenje duha i daha svake skladbe - narodne, starogradske, moderne..., koje je sa zanosom i strašću samo njoj znanom zapjevala. Ona i pjesma rođene su kao blizanci, u istom trenu, i nikad se nisu razdvajali. Osijek je bio i ostao duša duše njezine, baš kao u pjesmi, iz kojeg je krenula na svoja raspjevana putovanja cijelim svijetom. Ona je svoju Slavoniju pjevala, pokazala na takav način da su se svi bar na tren osjetili dijelom našeg zavičaja. Danas nas nije okupila samo tuga, okupila nas je prije svega ljubav. Sve što smo do sada o našoj dragoj Veri pričali, bila je priča o ljubavi. Ona je ljubav živjela u svim njezinim inačicama, o ljubavi je pjevala, s ljubavlju je jedino i mogla toliko i tako stvarati. Jedino joj je ljubav mogla podariti takvu čaroliju izvedbe baš svake pjesme, baš svake note. Takvim ljudima satkanim od ljubavi, radosti i glazbe jednostavno nema smrti, nema nestajanja i nema rastanka. Draga naša Vera, dok je duša slavonskih, dok je pjesama ljubavnih, dok je treptaja tamburica i ljepota zavičaja, dok je glazbe i dok je prelijepih sjećanja na trenutke s tobom, bit ćeš tu, među nama. Za nas će pjesme, one najljepše i svevremene, uvijek imati lice naše Vere Svobode - rekao je Lončarić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

VELIKA DVORANSKA TURNEJA

Severina dolazi u Slavonski Brod

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike