Osijek
EKOTRG NA GLAVNOJ TRŽNICI

Ekojabuke na tržnici bile
besplatne za sve građane
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Ovu godinu, kaže Šaravanja, jabuka je manje. Uz to, cvatu u ožujku, a prije su cvale u svibnju

Ugodno su se iznenadili posjetitelji na Ekotrgu na glavnoj tržnici gdje se desetke kilograma ponuđenih jabuka nije moglo kupiti, nego - uzeti! Urod iz svoga voćnjaka ponudio je Osječanin Željko Šaravanja, vlasnik istoimenog OPG-a koji se nalazi u Satnici Valpovačkoj punih 40 godina.

- Moj je otac zasadio voćnjak 80-ih godina prošlog stoljeća s ciljem da bude dodatni prihod u obiteljskom budžetu. Cijela se obitelj posvetila tome i imamo najtraženiju kiselkastu jabuku ajdared, potom zlatni delišes, granny smith i jonagold. Nastojimo poštovati pravila ekološkog uzgoja i svih ovih godina ne odustajemo - poručio je Šaravanja, inače vlasnik poznatog osječkog kafića "BMW".

Iako su odlučili zadržati svih 500 stabala voćnjaka (kojih je prije gotovo pola stoljeća bilo čak tisuću!), Šaravanja kaže da su se ove sezone neugodno iznenadili. Naime, godinu su mnogi proizvođači jabuka nazvali "imaš, a nemaš". I količinski i kvalitetom situacija je, kaže, u najmanju ruku frustrirajuća, a urod je ove godine minimalan.

- Klimatske su promjene učinile svoje i dobar je primjer to što su 80-ih godina stabla jabuke cvala u svibnju, a sad već krajem ožujka, početkom travnja. Cvatnja se pomaknula za mjesec, čak mjesec i pol, pa je jabuka u opasnosti od jutarnjeg mraza, čega u travnju još itekako ima - upozorava Šaravanja, dodajući kako je ipak uspio i ove godine svojim dugogodišnjim kupcima i svima ostalima ponuditi slavonski proizvod iz voćnjaka udaljenog od prometnica, na mjestu punom svježega zraka i ugodne klime za cvatnju stabala jabuka. Riječju - ekoloških. Uz to, organizatorica Ekotrga Ljiljana Olujić pripremila je kolač od Šaravanjinih jabuka koji je, baš kao i njegove jabuke – planuo!

Marija Mihelić
napokon je STIGLO PRVO KESTENJE
Prodavačica Nevenka na gornjogradskoj tržnici jučer gotovo nije mogla zadovoljiti želju svih kupaca za kestenjem, čini se prvim ovogodišnjim. Iako nije riječ o marunima, nego o “običnom” kestenju, navala kupaca bila je poprilična, to više što se prodavalo za 20 kuna po kilogramu.

Od ostale ponude tu su i šljive za pet kuna po kilogramu, špinat po cijeni od 20, ali i domaće rajčice kojima je cijena snižena na deset kuna za kilogram. Velik je i izbor raznih vrsta salata koje se prodaju za tri do pet kuna po glavici, a kupci su, uvjerili smo se, iskoristili i cijenu krumpira na veliko, koja je tri kune.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike