Regija
U SRIJEDU PREMIJERA FILMA

65 minuta o 122. brigadi HV-a Đakovo
Objavljeno 7. listopada, 2019.
ĐAKOVO

122. brigada HV-a Đakovo pred promocijom je svojega prvog dokumentarnog filma u čijih je 65 minuta pretočena priča o njoj, a koja će se održati u srijedu, 9. listopada, u Hrvatskom domu u 19 sati. Dokumentarni je to zapis o osnutku, ratnom putu, poginulim, ranjenim i danas živućim herojima, koji su 1991. godine hrabro stali na branik doma, grada i domovine.

Autor dokumentarca "122. brigada HV-a Đakovo" kroničar je đakovačkih zbivanja, fotograf i snimatelj Zlatko Mesić. Generalni pokrovitelj je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a projekt su poduprli Grad Đakovo i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Među ostalim, film govori o njezinu prvom borbenom djelovanju u Hrvatskoj Dubici, oslobađanju četiriju vojnih objekata u Đakovštini sredinom rujna 1991. godine kada su u tri dana oslobođene Mala vojarna i Vojarna "Dračice", vojno skladište "Gaj" i poligon "Gašinci". Tada su oslobođene značajne količine oružja i streljiva koje su pomogle drugim gradovima u obrani. Film govori i o drugim djelovanjima brigade, obrani slavonskog neba od neprijateljskih MiG-ova, držanju vrlo duge bojišnice...

- Đakovo je sa svojom brigadom svijetli primjer kako se u kratkom vremenu ustrojava jedna brigada - kaže Zlatko Mesić koji potpisuje režiju, scenarij i montažu filma. Mesić je film snimao oko godinu dana i na više lokacija. Producent je Zorica Balog, a glazbu potpisuju Zdravko Carević i Dario Balekić.

Na promociji u glazbenom dijelu nastupit će Slavonia band, TS Zvona i ŽPS Skladovke. S.Ž.
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike