Regija
KREĆE PROJEKT VRIJEDAN 1,7 MILIJUNA KUNA

Počela katastarska izmjera u k.o. Ivanovci Đakovački
Objavljeno 21. rujna, 2019.
IVANOVCI ĐAKOVAČKI - U prigradskim Ivanovcima Đakovačkim jučer je označen početak radova na katastarskoj izmjeri dijela njihove katastarske općine, odnosno samog naselja, koje ima oko 650 stanovnika. Izmjera je u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige, što to mjesto priželjkuje već 30-ak godina. Kako je istaknuo gradonačelnik Marin Mandarić, izmjera je vrijedna 1,7 milijuna kuna, a zajednički ju sufinanciraju Državne geodetska uprava, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo.


- Udio Grada je 30 posto, nešto više od 500.000 kuna. Sa zadovoljstvom smo prihvatili tu financijsku obavezu te se radujemo i budućim takvim financijskim obavezama. Izmjerom će se riješiti dugotrajan problem neusklađenosti zemljišnih knjiga i katastra, a olakšat će i raspolaganje zemljištima, napose državnim poljoprivrednim zemljištem - rekao je Mandarić. Pozvao je mještane da se u što većem broju i ažurno odazivaju pozivima Geodetske uprave. Ocijenio je da na području grada Đakova ima još dosta posla s izmjerom, no da u usporedbi s drugim područjima RH to stanje i nije tako loše.


– Ipak, težimo da pokrivenost izmjerom bude 100 posto - dodao je Mandarić. Osječko-baranjska županija zajedno s Geodetskom upravom i jedinicama lokalne samouprave, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, izmjere provodi još od 2003.


- Dosad smo izmjerili gotovo 40.000 hektara, što je Županija sufinancirala s 18,5 milijuna kuna. Sređeno zemljišnoknjižno stanje jako je važno za programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i infrastrukturne projekte. Nemate li ga, ne možete pokrenuti postupke projektiranja i izgradnje i oni su tu dugotrajni - rekla je Wendling, dodavši da u Đakovštini zemljišne knjige nisu sređivane doslovno od vremena Marije Terezije. Podsjetivši da je u prosincu 2018. donesen novi Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković istaknuo je važnost katastarske izmjere, no i iznenađenost, rekao je, time što Đakovština ima brojne općine a da njezino područje nije komasirano.


– Uvijek kažem: kada se osnuje nova zemljišna knjiga – bolje ne može. Ona je osnova za sve vrste prostornih planova. Prostorno planiranje počiva na geodetskim podatcima, ni jedna investicija danas, a posebno tko računa na sredstva EU-a, ne može bez usklađenosti stanja na terenu i u zemljišnoj knjizi - rekao je Vidaković i dodao da izmjera u Ivanovcima obuhvaća oko 850 hektara.
Njezin izvoditelj je Geodetski zavod d.d. Split. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike