Regija
KREĆE PROJEKT VRIJEDAN 1,7 MILIJUNA KUNA

Počela katastarska izmjera u k.o. Ivanovci Đakovački
Objavljeno 21. rujna, 2019.
IVANOVCI ĐAKOVAČKI - U prigradskim Ivanovcima Đakovačkim jučer je označen početak radova na katastarskoj izmjeri dijela njihove katastarske općine, odnosno samog naselja, koje ima oko 650 stanovnika. Izmjera je u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige, što to mjesto priželjkuje već 30-ak godina. Kako je istaknuo gradonačelnik Marin Mandarić, izmjera je vrijedna 1,7 milijuna kuna, a zajednički ju sufinanciraju Državne geodetska uprava, Osječko-baranjska županija i Grad Đakovo.


- Udio Grada je 30 posto, nešto više od 500.000 kuna. Sa zadovoljstvom smo prihvatili tu financijsku obavezu te se radujemo i budućim takvim financijskim obavezama. Izmjerom će se riješiti dugotrajan problem neusklađenosti zemljišnih knjiga i katastra, a olakšat će i raspolaganje zemljištima, napose državnim poljoprivrednim zemljištem - rekao je Mandarić. Pozvao je mještane da se u što većem broju i ažurno odazivaju pozivima Geodetske uprave. Ocijenio je da na području grada Đakova ima još dosta posla s izmjerom, no da u usporedbi s drugim područjima RH to stanje i nije tako loše.


– Ipak, težimo da pokrivenost izmjerom bude 100 posto - dodao je Mandarić. Osječko-baranjska županija zajedno s Geodetskom upravom i jedinicama lokalne samouprave, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, izmjere provodi još od 2003.


- Dosad smo izmjerili gotovo 40.000 hektara, što je Županija sufinancirala s 18,5 milijuna kuna. Sređeno zemljišnoknjižno stanje jako je važno za programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i infrastrukturne projekte. Nemate li ga, ne možete pokrenuti postupke projektiranja i izgradnje i oni su tu dugotrajni - rekla je Wendling, dodavši da u Đakovštini zemljišne knjige nisu sređivane doslovno od vremena Marije Terezije. Podsjetivši da je u prosincu 2018. donesen novi Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković istaknuo je važnost katastarske izmjere, no i iznenađenost, rekao je, time što Đakovština ima brojne općine a da njezino područje nije komasirano.


– Uvijek kažem: kada se osnuje nova zemljišna knjiga – bolje ne može. Ona je osnova za sve vrste prostornih planova. Prostorno planiranje počiva na geodetskim podatcima, ni jedna investicija danas, a posebno tko računa na sredstva EU-a, ne može bez usklađenosti stanja na terenu i u zemljišnoj knjizi - rekao je Vidaković i dodao da izmjera u Ivanovcima obuhvaća oko 850 hektara.
Njezin izvoditelj je Geodetski zavod d.d. Split. S.Župan
Možda ste propustili...

NOVO GOSTOVANJE PJEVAČKOG DRUŠTVA KATANČIĆ

Predstavljali Valpovo na Opatijskoj rivijeri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANIRANA ŠTETA NA ZGRADI OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Nevrijeme im prekinulo nastavu

2

STASAO 26. NARAŠTAJ

Prisegnulo 288 ročnika, 30 su žene

3

Županjske glazbene večeri oduševile