Osijek
ERASMUS I ŠVICARSKO-HRVATSKI PROGRAM

I. gimnazija u novu školsku godinu ušla sa 4 projekta
Objavljeno 18. rujna, 2019.

Osječkoj I. gimnaziji vođenje različitih projekata za učenike i nastavnike škole, kao i sudjelovanje u njima, nije nikakva nepoznanica. Štoviše, ta je škola upravo po brojnosti europskih i drugih projekata prepoznatljiva u cijeloj županiji, pa i šire. Da tu praksu i nastavljaju, potvrđuje činjenica što su u novu školsku godinu ušli s čak četiri projekta - vezana uz teme održivog razvoja, demokracije, volontiranja, novih pristupa u nastavi, multikulturalnosti, inkluzije...

Prvi je od njih projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice", financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Nositelj projekta je organizacija Odraz, a partneri su, uz I. gimnaziju Osijek, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, udruga MI-Split, Volonterski centar Osijek, Privatna umjetnička gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita.

- Kroz ovaj projekt nastavnici partnerskih škola educirat će se o održivom razvoju i načinima aktivnog uključivanja učenika u aktivnosti škole i život lokalne zajednice, a učenici će proći kroz edukacije o načelima održivog razvoja i vrijednostima demokracije i participacije te o volonterstvu u zajednici - kaže Ivana Štiglec, prof. engleskog i njemačkog jezika u I. gimnaziji. Ostala tri redom su Erasmus+ projekti. Novi Erasmus+KA1 projekt namijenjen je stručnom usavršavanju u inozemstvu za 13 nastavnika škole. Naziv projekta je Out of the box i na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU dobio je maksimum od 100 bodova.

- Nastavnici škole će u novoj školskoj godini polaziti tečajeve o inovativnim pristupima u nastavi, vrednovanju, razvijanju IKT vještina i razvijanju vještina za 21. stoljeće. Tečajevi će se održati u Finskoj, Švedskoj, Portugalu, Italiji, Estoniji, Španjolskoj, Cipru, Ujedinjenom Kraljevstvu i na Islandu. Nakon tečajeva nastavnici će ono što su naučili primjenjivati u nastavi i dijeliti svoja iskustva s kolegama iz drugih škola - ističe Štiglec.

Sljedeći je Erasmus+KA2 projekt "Strengthening equality, diversity and inclusion for an intercultural European education". Taj će projekt trajati dvije školske godine - osječka I. gimnazija nositelj je projekta, a partnerske škole su iz pet zemalja Europske unije: Španjolske, Grčke, Turske, Bugarske i Italije. J. Pejaković
ERASMUS+KA2 PROJEKT
- Učenici će kroz lokalne aktivnosti i mobilnosti u partnerskim zemljama učiti o europskim vrijednostima, ravnopravnosti spolova, solidarnosti, inkluziji i interkulturalnoj komunikaciji - kaže Štiglec.

Tu je i Erasmus+KA2 projekt, koji ulazi u drugu godinu uspješne provedbe. Riječ je o projektu “Cultural heritage as a catalyst of creative entrepreneurship”, u okviru kojega učenici uče o osnovama današnjih kreativnih poslova kao što su grafički dizajn, fotografija, blogging/vlogging, a onda svoja znanja primjenjuju u zajedničkom radu s vršnjacima iz Portugala, Španjolske, Grčke i Švedske.

- U prošloj školskoj godini učenici I. gimnazije posjetili su Portugal i Španjolsku, a u listopadu će se održati mobilnost u Ateni. Tema susreta je blogging/vlogging, a učenici partnerskih škola će nakon grčkog susreta pokrenuti zajednički blog preko kojeg će mlade upoznavati s različitim aspektima kulturne baštine svojih zemalja - kaže Štiglec.
Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

Najčitanije iz rubrike