Osijek
GD CRVENI KRIŽ OSIJEK

U planu je gradnja
nove pučke kuhinje
Objavljeno 16. rujna, 2019.
U samo nekoliko godina broj zaposlenih se udvostručio, a zgrada na Preradovićevomn šetalištu postala je premala za sve usluge

Gotovo 600 osoba svakodnevno primi neku vrstu pomoći kroz programe i usluge Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koja je u proteklih nekoliko godina kroz aktivno participiranje u EU projektima nadrasla sve svoje dosadašnje aktivnosti i od nekadašnjeg broja od 30-ak zaposlenih došlo do društva u kojem su danas kroz različite projekte zaposlene 83 osobe.

Adresa Društva je od 40-ih godina prošloga stoljeća na Šetalištu Petra Preradovića u prekrasnoj secesijskoj dvokatnici koju je GD Crvenog križa donirao tadašnji predsjednik Crvenog križa Franjo Frank. Danas je ova zgrada postala pretijesna za sve potrebe društva koje svoje usluge pruža na području grada Osijeka i sedam općina u osječkom prstenu. Stoga je jedna od glavnih namjera aktualnog vodstva GD Crvenog križa pribavljanje sredstava za gradnju novog objekta u kojem bi dijelom i proširili svoje djelatnosti.

- Naš prvi EU projekt krenuo je 2016., a već ranije bili smo aktivno uključeni u mjeru javnih radova kroz koju smo upošljavali i 20-ak osoba. No, s EU projektima djelatnost se značajno povećala u smislu da svaki EU projekt zahtijeva administraciju i voditelje projekta, a svaki taj projekt zahtijeva određenu dokumentaciju koju morate čuvati određeno vrijeme. Stoga smo opterećeni i arhivskim prostorom, a poseban problem nam je i skladišni prostor. Ono što nam daje optimizam u rješavanju naših prostornih problema jest natječaj pod nazivom "Unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga", a koji se konačno otvara 15. listopada. Ideja nam je da uz pomoć sredstava koja bismo dobili kroz ovaj projekt izmjestimo našu pučku kuhinju, koja se sada nalazi u ovoj zgradi. Bio bi to novi objekt s kuhinjom u kojoj bi se radila priprema i dostava toplih obroka mrežom naših vozača. Sada imamo 186 korisnika pučke kuhinje i njih 90 posto obrok dobiva na kućni prag. Cilj je da dostavu obroka osiguramo i u općine koje sada nisu uključene. Naime, mi djelujemo na području sedam općina, a riječ je o Erdutu, Šodolovcima, Ernestinovu, Vuki, Vladislavcima, Čepinu i Antunovcu, objašnjava ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Osijek Denis Ćosić.

GD Crvenog križa u novi bi objekt smjestio i minipraonicu rublja kojom bi se podigao standard življenja korisnika socijalnih usluga Crvenog križa. - Ideja je da naš vozač, kad je već na terenu, od korisnika preuzme i rublje koje bismo potom vratili čisto i izglačano. Deinstitucionalizacija zapravo ima za cilj zadržati korisnike u njihovom domu, a ako im osiguramo topli obrok i oprano rublje, već smo im podignuli kvalitetu života. Ako se dogodi da se nastavi i projekt poput projekta „OsnaŽENA“ iz programa „Zaželi”, našim korisnicima mogli bismo osigurati i pomoć u kući, kao što je odlazak u nabavu, spremanje u kućanstvu, i slično. Uz novu kuhinju i minipraonicu u ovom bismo objektu na katu imali i poludnevni boravak za starije osobe i time bismo zaokružili cijelu jednu priču. Što se tiče same lokacije, pregovaramo i s Gradom i susjednim općinama. U okviru projekta u kojem je moguće dobiti najviše 15 milijuna kuna osigurana je i kupnja zemljišta, ili objekta za prenamjenu. No, o tome ćemo razmišljati tek ako prođemo na projektu. Tada bismo u ovoj zgradi mogli ostaviti tek upravu i računovodstvo, a sve usluge polako bismo preselili u novi objekt, zaključio je ravnatelj Ćosić.

U GD Crvenog križa napominju kako su u posljednje tri godine sudjelovali u čak dva velika projekta distribucije humanitarne pomoći. - Riječ je o projektima iz programa FEAD. Prvi je bio „Humanitarni projekt za Slavoniju 1“, gdje smo bili nositelji projekta i gdje se radila distribucija paketa humanitarne pomoći hrane i higijene na našem području djelovanja. Drugi projekt bio je „Zajedno za društvo jednakih mogućnosti”, a korisnicima su se distribuirali paketi sa školskim priborom, hranom i higijenom.

Nefreteta Z. Eberhard
Obnova skladišta rabljene odjeće
- Kroz program prekogranične suradnje INTERREG, gdje smo partneri na projektu “Inclusive Community”, želimo osposobiti naš postojeći prostor pomoćnih skladišta iza zgrade. Obnova bi trebala početi u listopadu i biti gotova do 15. prosinca, a cilj nam je u njima držati rabljenu odjeću i obuću. No, ovo skladište i dalje nam nije dostatne kvadrature, jer smo mi planirali nabaviti i opremu za ležeće korisnike, poput bolničkih kreveta i kolica, koja se mogu posuditi za potrebe bolesnih. Stoga nam za sada ostaje kroničan problem sa skladišnim prostorom - kaže Ćosić.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike