Regija
KREĆE PROJEKT STOLJEĆA U VALPOVŠTINI

Potpisan sporazum za projekt FASEP vrijedan više od 270 milijuna kn
Objavljeno 12. rujna, 2019.
FASEP predviđa izgradnju i rekonstrukciju više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te 15 novih crpnih stanica

VALPOVO - Projekt stoljeća u Valpovštini – najčešći je naziv za Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće vrijedan više od 270 milijuna kuna, koji je jučer službeno predstavljen na konferenciji za medije u Valpovu prigodom potpisivanja sporazuma o početku radova. Potpisali su ga predstavnici komunalnog poduzeća Dvorac d.o.o. iz Valpova i predstavnici zajednice ponuditelja Osijek-Koteks d.d., Vodovod-Montaža d.o.o., Aquaterm d.o.o. iz Osijeka te Odvodnja d.d.


Darda.Riječ je o projektu koji obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Valpova i Belišća. Nositelj je tvrtka Dvorac d.o.o. za komunalne djelatnosti iz Valpova, čiji je direktor Damir Pepić predstavio projekt istaknuvši kako "potpisivanje ovog ugovora označava početak radova na jednom od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u našem kraju. Zahvaljujući Projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće, naši će sugrađani imati moderan sustav za pripremu i opskrbu pitkom vodom, kao i sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda." Pepić je podsjetio da su partneri u projektu Grad Valpovo, Grad Belišće, Općina Bizovac, Općina Koška, Općina Marijanci, Općina Petrijevci i Hidrobel d.o.o. za vodne usluge iz Belišća.



Potpisivanju sporazuma nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te direktor Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević, koji su, uz direktora tvrtke Hidrobel Andreja Bičaka, izrazili zadovoljstvo zbog početka projekta koji ima ogromno značenje za ove prostore. U svojim obraćanjima gradonačelnici Valpova i Belišća, Matko Šutalo i Dinko Burić, te načelnici općina Petrijevci i Bizovac, Ivo Zelić i Srećko Vuković, zahvalili su čelnicima Hrvatskih voda i osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću na velikom trudu i nastojanjima da ovaj projekt, koji je jedno vrijeme čak bio i pod znakom upitnika, na koncu ipak krene u realizaciju.



FASEP je projekt rekonstrukcije, izgradnje i dogradnje vodovodne i kanalizacijske mreže na području isporuka vodnih usluga pod nadležnošću Dvorca Valpovo i Hidrobela Belišće, a njegovo projektno područje dio je Osječko-baranjske županije i teritorijalno obuhvaća područje gradova Valpovo i Belišće s naseljima Bistrinci, Koška, Harkanovci, Petrijevci, Bizovac, Satnica, Samatovci, Gat, Koška i Niza.

Cilj je projekta unaprjeđenje vodoopskrbe i pripreme pitke vode te prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda na cjelokupnom području. Važno je naglasiti da taj projekt, uz rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže, podrazumijeva i nastavak i završetak izgradnje sustava odvodnje na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, izgradnju uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima i izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

Projekt obuhvaća izgradnju vodoopskrbnog sustava, sustava odvodnje aglomeracije Belišće, aglomeracije Petrijevci, aglomeracije Gat i aglomeracije Koška. U njegovu je sklopu predviđena izgradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija dviju crpnih stanica. FASEP izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva vezanih uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanje otpadnih voda.
Lidija Aničić

Projekt bi trebao završiti 2022. godine
Projekt, koji bi se trebao završiti 2022. godine, financira se iz Kohezijskog fonda, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i projektnih partnera, sukladno Ugovoru o sufinanciranju. Ovakvom raspodjelom udio sredstava EU-a iznosi 189.561.114 kuna, a nacionalni dio 82.017.854 kuna, od čega Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdvaja 43,33 posto ili 35.542.437 kuna, te Hrvatske vode isti iznos. Više od 9 posto ili oko 7.500.000 kuna treba osigurati nositelj projekta, Dvorac d.o.o., a 4,25 posto ili oko 3.500.000 kuna tvrtka Hidrobel d.o.o. kao partner.
Što će se napraviti
U sklopu FASEP-a trebali bi biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, izgrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor na ovom području.
megaprojekt
OBUHVATIT ĆE DVA GRADA I DESET NASELJA
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike