Regija
POTPORA MIKROPODUZETNICIMA

Milijun kuna za poduzetnike, ali moraju dići plaće
Objavljeno 12. rujna, 2019.
VINKOVCI - Prvi put, kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče, Grad Vinkovci značajnije izdvaja za mikropoduzetništvo, za poduzetnike koji zapošljavaju do 10 zaposlenika, pokretanjem Programa poticanja poduzetništva u 2019. za koji je iz gradske blagajne osigurano milijun kuna. Gradonačelnik Ivan Bosančić kaže kako Program poticanja poduzetništva za 2019. možda nije financijski previše značajan, ali će natječaj koji će biti raspisan na temelju ovog programa pokazati kako ga doraditi u proračunu za sljedeću godinu kako bi još više pridonio zapošljavanju, povećanju ukupne mase plaća, povećanju plaća zaposlenika.- Prema podacima Fine, na području Vinkovaca imamo 585 mikropoduzetnika i oni čine više od 86 posto ukupnog broja poduzetnika. Zapošljavaju oko 1800 radnika uz prosječnu plaću od 3400 kuna, a prosjek plaće u vinkovačkom gospodarstvu je 4400 kuna. Sukladno predloženim mjerama, gradske vlasti pomoći će mikropoduzetnike s maksimalno 30.000 kuna za kupnju i nabavu imovine uz obvezu poduzetnika da zauzvrat povećaju brutoplaće zaposlenicima za 10 posto. Ovom mjerom želimo utjecati na povećanje plaća, ali i ulaganje u imovinu mikropoduzetnika - pojasnio je Hrvoje Niče, dodajući kako će Grad nastaviti i u ovoj godini provedbu mjere pomoći poduzetnicima početnicima, kojih je prema podacima Fine na području Vinkovaca 119, tako što će subvencionirati troškove osnivanja njihovih poslovnih subjekata s maksimalnih 3000 kuna.

Program obuhvaća dvije mjere - prva je ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale namijenjena mikropoduzetnicima uz visinu potpore od 80 posto prihvatljivih troškova, najviše do 30.000 kuna, a druga se odnosi na nove poduzetnike, početnike, osnovane u 2019. a riječ je o 100-postotnom financiranju prihvatljivih troškova nastalih najranije 1. siječnja 2019. s najviše do 3000 kuna po plaćenim računima i predračunima.

Valja upozoriti kako se potpora neće dodjeljivati za ulaganja u sektor poslovanja nekretninama, djelatnosti kockanja i klađenja te financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja.

O boljim rezultatima u gospodarstvu bilo je govora i na sjednici Županijske skupštine, gdje je proračun Županije za 2019. povećan za 12,8 milijuna kuna, a razlog je povećanje prihoda od poreza na dohodak za 5,3 milijuna kuna pa je u prvih sedam mjeseci povećan čak za 12 posto kao rezultat otvaranja novih tvrtki i novih radnih mjesta, te novi strateški projekt vezan uz proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna. Miroskav Flego
U 2018. rast plaća
O stanju gospodarstva najistočnije županije u 2018. vijećnike je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

- Gospodarstvo naše županije u prošloj godini ostvarilo je ukupne prihode od 20,7 milijardi kuna što je povećanje za 13,4 posto u odnosu na 2017. Porastao je i broj novih poduzeća za 16,4 posto i sada ih je 2 154. Raste i broj zaposlenih u tim poduzećima za 7,9 posto, što dovodi do brojke od 19 700 zaposlenih. Ono što je također pozitivno jest i rast prosječne mjesečne netoplaće za 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu te je u 2018. bila 4386 kuna, iako je to još dosta niže od nacionalnog prosjeka. Investicije na razini Županije u 2018. iznosile su 278 milijuna kuna i tu bilježimo smanjenje od 27 posto u odnosu na 2017. Najviše se investiralo u prerađivačku industriju, zatim u održavanje voda i gospodarenje otpadom, poljoprivredu, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo. Kao i u svim županijama, i u nas je pad nezaposlenosti i sada je stopa 17,6 posto, a prednjače općine Bogdanovci, Lovas i Tovarnik - rekla je Zrinka Čobanković.
Najčitanije iz rubrike