Regija
UHVAĆEN BELGIJSKI OVČAR

Pas je napao i dijete na školskom igralištu
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Majka 8-godišnjaka navodi da je i u ovom napadu bio belgijski ovčar, ali ne onaj koji je napao djecu u veljači i prekjučer

Vezani članci

SPASILI GA SUSJEDI I NAČELNIK POLICIJE

Belgijski ovčar ugrizao dječaka

ĐAKOVO - Nakon što je prekjučer oko podne u Preradovićevoj izgrizao 8-godišnjaka, belgijski ovčar, doznajemo od glasnogovornika PU osječko-baranjske Zorana Kona, sam se oko 14,30 vratio 38-godišnjoj vlasnici iz Đakova i ondje je s njim nastavila postupati Veterinarska inspekcija Đakovo i policija.- Pas je čipiran. Slijedi dopis Veterinarskoj inspekciji i opće posebno izvješće protiv vlasnice Državnom odvjetništvu, a ne samo prekršajna prijava zato što je pas već napao dijete - kaže Kon, a pri čemu se misli na napad istog belgijskog ovčara na 11-godišnjaka u veljači u Velikom parku. Od tada se postavlja pitanje adekvatne “šinterske” službe u gradu, a nakon čega je Grad u ožujku s Veterinarskom stanicom Beli Manastir sklopio ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica.

Dvije mogućnosti
- U veljači smo podnijeli prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o javnom redu i miru, čl. 30. - držanje životinja bez nadzora. Veterinarska inspekcija Đakovo stavila je sada na 10-dnevno promatranje psa nakon čega će se donijeti rješenje hoće li on na školovanje ili eutanaziju - kaže Kon.

- Najvažnija je sigurnost građana i da institucije rade svoj posao - komentar je gradonačelnika Marina Mandarića na ishod prekjučerašnjeg napada.

- Osim što je Grad sklopio ugovor s VS-om Beli Manastir o zbrinjavanju pasa lutalica, podsjećam i na Odluku o držanju kućnih ljubimaca koja definira njihovo odgovorno držanje, ali i postupak kada to nije tako, tko i kada izlazi na teren, kao i sankcije u slučaju njihovog neodgoovrnog držanja - kaže Mandarić.

Istodobno s viješću da je ovčar “u postupku”, stiže dojava o još jednom, nedjeljnom napadu psa na dijete, opet 8-godišnjaka, na igralištu OŠ V. Nazora. Potvrdila nam je to jučer i majka Josipa Ostajmer: “I moga sina napao je belgijski ovčar, no to nije pas koji je napao u veljači i prekjučer. Bili smo na Hitnoj, ugrizao ga je za stomak i ruku. Na sreću, rane su površinske, no probio mu je kožu. Daleko gore prošao je dječak u Preradovićevoj. I od tog psa smo tada bježali preko bašće jer živimo ondje. Očevidac napada psa na sina pozvao je policiju koja je u sat vremena pronašla vlasnicu, koja je 1979. godište. Neki tvrde da je pas tada bio s vlasnicom, a ona tvrdi da je donio loptu kući, da je pobjegao prvi put. Sina su spasili dečki koji su na igralištu igrali košarku”, kaže majka Josipa.

Akter i u veljači
Dodaje da se vlasnica psa našla s njima. “ Pokušala se ispričati, donijela je i neki poklon koji je htjela ugurati sinu u ruke, no ja to nisam htjela primiti. Rekla je kako je pas štene od 8 mjeseci, a mi smo dobili informaciju da je stariji i da je već bježao. Danas očito svatko može imati velikog i opasnog psa…”, kaže Ostajmer. Da stvar bude gora, u nedjelju napadnuti 8-godišnjak, kaže njegova majka, bio je u društvu dječaka koji je u veljači napadnut u Velikom parku, a i drugi sin bio je, dodaje, u opasnosti od psa na spomenutom igralištu u Preradovićevoj, gdje je prekjučer belgijski ovčar napao 8-godišnjaka.

Suzana Župan
PAS U IZOLACIJI, NA 10-DNEVNOM PROMATRANJU
Direktor Veterinarske stanice Đakovo Ante Strmotić izvijestio nas je da je po nalogu državne veterinarske inspektorice Maje Blažević belgijski ovčar što je napao prekjučer i u veljači stavljen u izolaciju u prostoru Stanice, te na desetodnevno promatranje. - Policija apelira na sve građane da svoje kućne ljubimce drže na propisan način, da ih izvode na povodcu i s brnjicom na njušci. Moramo se svi odgovornije ponašati prema životinjama i u njihovom držanju prema drugim građanima - poručuje glasnogovornik PU osječko-baranjske, Zoran Kon.
Najčitanije iz rubrike