Osijek
NA POMOLU RJEŠENJE

Nakon godina neizvjesnosti Županija preuzima OLT?
Objavljeno 6. rujna, 2019.
- O tome će se očitovati vijećnici Županijske skupštine - kaže Anušić

Nakon što je javno objavljena lokacija na kojoj će se u skorašnjoj budućnosti graditi novi Klinički bolnički centar, na pomolu je rješenje za prenamjenu još jednog prostranog, a duže vrijeme devastiranog osječkog prostora.

Uskoro će, naime, biti poznata sudbina prostora na kojemu se nalaze objekti i nekretnine nekadašnjeg industrijskog diva - OLT-a! Riječ je o šest hektara koji su na izuzetno atraktivnoj lokaciji, u dijelu koji povezuje Donji grad sa širim središtem, a u blizini je novoosnovani kampus...

Od 1. ožujka vlasnikom svih nekretnina stečajnog dužnika OLT-a postala je Republika Hrvatska, odnosno Porezna uprava pri Ministarstvu financija, i to u svrhu namirenja potraživanja Republike Hrvatske prema stečajnom dužniku - Osječkoj ljevaonici željeza i strojeva d.d.

Procijenjena vrijednost nekretnina iznosila je 62,5 milijuna kuna.

Taj iznos oglašen je na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi, koja je trajala od siječnja do travnja prošle godine.

No na taj se poziv nitko nije javio. Kao i na sljedeća dva, tek je na četvrtoj dražbi (u trajanju od 11. listopada 2018. do 4. siječnja ove godine) ponudu istaknula Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija u iznosu od 9,9 milijuna kuna.

No valja znati kako je Ministarstvu, odnosno Poreznoj, i to njezinu Područnom uredu Slavonije i Baranje, priznato vjerovničko potraživanje u iznosu od 17 milijuna kuna. Zanimalo nas je je li što dogodilo u međuvremenu? A doista jest te će se stvar i dalje vrlo brzo razvijati...

Iz središnjeg ureda Porezne izvijestili su nas kako je Ministarstvo državne imovine u lipnju ove godine preuzelo upravljanje nad nekretninama od Ministarstva financije.

A od ovog ministarstva dobivamo sljedeći odgovor: ‘’Ministarstvo državne imovine zaprimilo je više zahtjeva za raspolaganje nad nekretninom OLT Osijek u Osijeku te će nakon analize podnesenih zahtjeva i utvrđivanja svih pravno-relevantnih činjenica donijeti Odluku o raspolaganju.’’

A čini se kako bi “loptica” u ovom slučaju mogla upasti u bubanj Osječko-baranjske županije, koja je, potvrdio nam je to župan Ivan Anušić, iskazala zanimanje za raspolaganje tim prostorom.

- Pripremili smo materijal u kojemu predlažemo kako iskoristiti taj prostor, a o njemu će se očitovati i vijećnici Županijske skupštine na sljedećoj sjednici. Planiramo potom resornom ministarstvu uputiti zahtjev da nam dodjeli taj prostor koji bi bio iskorišten na način da dio postojeće infrastrukture, koji je pod zaštitom industrijske baštine, realiziramo kroz tzv. brown field investiciju. Ostali dio prostora nominirat ćemo za potpuno nove objekte - sportske, poslovne pa i stambene namjene - otkriva župan Ivan Anušić.

Dario Kuštro
POSLOVNI I SPORTSKI SADRŽAJI
Novi objekti koji bi se gradili na prostoru OLT-a dobrim bi dijelom bili namijenjeni za potrebe poduzetništva, odnosno poduzetničke edukacije. Također nastavlja se orijentacija prema podršci razvoja i pomoći IT sektoru.

Taj bi prostor dobrim dijelom bio iskorišten i za sportske namjene. Prije svega, za potrebe tzv. sportskih inkubatora. U konačnici vjerojatan je to i prostor za gradnju u Osijeku dugoočekivanog olimpijskog natjecateljskog bazena!

- Za realizaciju dijela ovog programa natjecat ćemo se prema europskim fondovima - rekao nam je župan osječko-baranjski. Dakle, uz susjedni prostor na kojemu se etapno razvija sveučilišni kampus, ovaj OLT-ov prostor omeđen Svačičevom, Hadrijanovom, Vukovarskom te željezničkom prugom doista bi u bližoj budućnosti mogao Osijeku dati posve novu vizuru.

Za kraj valja podsjetiti kako je osječka tvrtka Future Machines odlučila ne prekinuti proizvodnju strojeva i rezervnih dijelova iz OLT-ova programa. Osnovali su ju djelatnici bivšeg OLT-a koji su uvjereni kako i ovaj program ima budućnost...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike