Osijek
BIZARNE POTVRDE IZ OBITELJSKE MEDICINE

Molim vas potvrdu da se ne vežem u autu!
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Neki ne žele platiti članarinu za teretanu pa traže potvrdu o bolesti. Drugima treba dokaz da smiju nositi užinu na posao?!

Ovih su se dana mediji raspisali o nezadovoljstvu obiteljskih liječnika zbog njihove obveze da prijavljuju promjene u zdravstvenom stanju pacijenta. I dok očekuju moguće promjene Zakona o sigurnosti u prometu, liječnici obiteljske medicine upozoravaju i na niz ostalih potvrda koje su u obvezi izdati, a od kojih su neke, smatraju, potpuno besmislene. Potvrdila nam je to dr. med. Nataše Stanišić, spec. obiteljske medicine i zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Osijek, nabrojivši samo nekoliko iz kilometarskog niza besmislenih zahtjeva.

Za najmodavce apartamana
- Primjerice, u našem programu postoji mogućnost izdavanja potvrde o nemogućnosti nošenja sigurnosnog pojasa. Pacijent me je tražio tu potvrdu i rekao mi da se on ne može vezati u automobilu. Nije mi preostalo ništa drugo nego da mu takvu potvrdu izdam. Veliko mi je iznenađenje i potvrda o iznajmljivanju apartmana. Koliko god čudno zvučalo, i takve potvrde moramo izdavati - pojašnjava dr. med. Stanišić iščitavajući obrazac prema kojemu tu potvrdu može, na zahtjev, dobiti osoba koja se bavi iznajmljivanjem apartmana.

Ondje stoji da se potvrda izdaje na temelju čl. 97 Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata. Potvrdom se potvrđuje da iz medicinske dokumentacije koja se vodi u određenoj ambulanti pacijent (iznajmljivač) nije evidentiran kao bolesnik koji boluje od bolesti iz čl. 23. Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata, odnosno da nije duševni bolesnik koji zbog svog stanja i ponašanja može ometati, odnosno ugroziti okolinu.

Osiguranje za banku
- Nije to jedina bizarna potvrda, a pacijenti nam dolaze doista s raznim zahtjevima. Recimo, ima onih koji ne žele platiti članarinu za teretanu za cijeli mjesec pa od nas traže potvrdu da se nisu mogli baviti sportom. Imala sam slučaj kad je tražena potvrda za životno osiguranje, a pacijentica mi je donijela tu potvrdu iz banke i zatražila da je ispunim. Imala sam i pacijenticu koja je tražila potvrdu da je alergična na laktozu. Rekla je kako joj šefica ne vjeruje i da traži potvrdu na temelju koje će onda smjeti donijeti svoju užinu na radno mjesto. Nerijetko se traže i potvrde za djecu zbog bavljenja sportom kojom se jamči da je dijete zdravo pa sve do potvrda za prenošenje opijata preko državne granice - priča naša sugovornica dodajući kako su u ambulantama dostupne i bjanko liječničke potvrde.

Obiteljski liječnici, kaže nadalje, svojim pacijentima uvijek moraju biti na raspolaganju. U slučaju da se liječnik pobuni, odnosno poželi porazgovarati o samoj svrsi potvrde ili je jednostavno ne želi izdati, pacijenti se, kaže zamjenica ravnatelja osječkog Doma zdravlja, najčešće - naljute.

​- I što mu možeš kad dođe i traži potvrdu, recimo, za sigurnosni pojas? - pita se dr. Stanišić i dodaje: - Evo, i vi ste pomislili da ju je tražila trudnica, ali nije, tražio ju je muškarac. A kako potvrda postoji u našem programu, i dobio ju je - kaže obiteljska liječnica.

Marija Mihelić
“NATEZANJE” ZBOG POTVRDA NIJE BEZAZLENO
Dr. med. Stanišić podsjeća na obvezu prijave promjene u zdravstvenom stanju pacijenta MUP-u, ali i izdavanje potvrda o posjedovanju oružja. Takve potvrde nisu rijetkost, no naša sugovornica kaže da se liječnici obiteljske medicine nerijetko “natežu” s pacijentima. S jedne strane jer su u obvezi prijave promjene, a s druge jer to pacijenti ne žele.

- Riječ je o pacijentima koji često imaju PTSP, ljudima koji nose oružje i nije to nimalo bezazleno. Moramo im prijaviti i osobe koje imaju epileptičke napade, no brojni to ne žele prihvatiti pa nastaju sukobi - kaže.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike