Osijek
SASTANAK NAKON POŽARA U JOSIPOVCU

Stanove obnavljaju Grad, Županija, Mjesni odbor...
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Obitelji iz Josipovca koje su prošloga tjedna zbog velikog požara ostale bez krova nad glavom žurno će dobiti svoj dom. Odlučeno je to na sastanku održanom u utorak u Gradu Osijeku, a na kojemu su sudjelovali i predstavnici Mjesnog odbora Josipovac. Konstruktivan je sastanak postigao dogovor i, prema riječima predsjednika Vijeća MO Josipovac Jakova Mihaljevića, Grad će svakoj obitelji dodijeliti po 15 tisuća kuna, a isti će iznos dati i Osječko-baranjska županija.

- Također je odlučeno da će se od Republike Hrvatske žurno zatražiti postupak rješavanja imovinskopravnih odnosa na zemljištu gdje se nalaze navedena tri stana. Moram zahvaliti dogradonačelniku Borisu Piližoti i njegovim suradnicima, ali isto tako i županu Ivanu Anušiću što su pokazali volju i uključili se u pružanje pomoći za ove obitelji koje sad nemaju gdje živjeti - ispričao je Mihaljević. Uputio je pohvalu i Gradskom društvu Crvenoga križa koje je također ponudilo pomoć, a isto su učinile i župe sv. Josipa i sv. Luke te brojni građani Josipovca, Višnjevca te Osijeka. Pomoć obiteljima među kojima ima i malodobne djece pružila je i humanitarna udruga "Rijeka ljubavi", što je spremnost na pomoć u kritičnim situacijama, u čemu su Slavonci široka srca, podignulo na još višu razinu.

Mihaljević je dodao kako je odlučeno da će se žurno krenuti u sanaciju stanova kako bi se obitelji što prije vratile u svoje domove. Nada se tome i Tomislav Sopjanac. Potvrdio je da je nakon objave računa za pomoć u Glasu Slavonije prikupljeno 4000 kuna, no ljudi nisu pomogli samo novčano.

- Svašta nam donose, robicu, hranu, razne potrepštine... Zahvalni smo svima na svemu i jedva čekamo da se vratimo ondje odakle smo morali pobjeći glavom bez obzira - poručio je Sopjanac.

U sličnoj su situaciji i Slukanovi koji pak nisu napuštali svoj dom, odnosno napravili su si improviziran smještaj u garaži koja je nakon požara, srećom, ostala čitava. I dok oni u Josipovcu čekaju obnovu koja se, kako doznajemo, treba dogoditi vrlo skoro, obitelj Sopjanac prisiljena je živjeti u Dardi s bebom mlađom od godinu dana i petogodišnjim sinom. Suvišno je i govoriti da se dječak i njegovi roditelji žele što prije vratiti u svoje okružje.

Neslužbeno doznajemo da rušenje opožarenih stanova počinje vjerojatno već danas, a zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, odnosno svim novčanim uplatama, ondje bi uskoro mogli niknuti novi domovi. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike