Regija
ZA NEKOLIKO DANA BARANJSKE BERBE

Vinogradi, za sada,
izgledaju obećavajuće
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Baranjski vinari će s prvim berbama početi već idućeg tjedna, a intenzivnije berbe planirane su za početak mjeseca rujna
BELI MANASTIIR - Ako idućih dana ne bude nekih nepredviđenih problema, prvi berači u baranjske će vinograde kročiti za desetak dana. Globalno gledajući, u ovom trenutku vinogradi, koji se prostoru na 900-tinjak hektara baranjskog vinogorja, izgledaju zadovoljavajuće i obećavajuće, što znači da bi ova vinogradarska i vinarska godina trebala biti upamćena po dobrom urodu i vrhunskim vinima.
Prvo sauvignon
Može im naškoditi samo eventualni led i enormno velike količine oborina kojih, bar za sada, nema na prognostičkim kartama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- Berbu ćemo početi najvjerojatnije za 15-ak dana - kaže poznati baranjski vinogradar i vinar iz Suze, Lajoš Kolar, naglašavajući kako, već tradicionalno, prvo kreću u berbu sauvignona. Plan mu je najprije obrati trećinu ove sorte, s nižim šećerima, kako bi spasili kiseline. Potom, nekoliko dana poslije, na red dolazi sauvignon sa srednjim, a na kraju onaj s višim šećerima.

- Svako vino će fermentirati posebno, a poslije ćemo ga miješati po ukusu, što se do sada pokazalo odličnim načinom - objašnjava Kolar, dodajući kako nakon sauvignona planira s berbom chardonaya, graševine, pinota, zelenog silvanca (…) te na kraju crnih sorti. Za svoje vinograde tvrdi da izgledaju izvrsno, podsjećajući kako je godina za vinogradarstvo bila poprilično zahtjevna. Prije svega zbog velikih količina oborina, neuobičajenih za pojedine dijelove godine, kada su bile najintenzivnije i mjerile se desetcima litara po četvornom metru u relativno kratkom razdoblju. No, podvlači, tko je na vrijeme obavio sve potrebne zaštite, ne bi smio imati problema. S njim se slaže i Zdravko Dobrovac, vinogradar iz Belog Manastira, čiji su vinogradi smješteni iznad jedinog baranjskog grada.

- Za sada vinogradi i grožđe izgledaju zadovoljavajuće. Nadam se da leda i većih oborina neće biti, što bi trebalo značiti da će i vina biti vrhunska - priča Dobrovac, naglašavajući kako s berbom planira početi nešto kasnije nego Kolar i ostali veći baranjski vinogradari, najvjerojatnije polovinom rujna.

Puno parametara


U njegovim će bačvama prvo završiti sivi pinot, a poslije graševina i crne sorte. Stipo Andrić iz Branjinog Vrha još uvijek ne želi ništa prognozirati.

- Puno je parametara koji određuju kvalitetu grožđa, a oni će biti poznati krajem kolovoza - tvrdi te dodaje kako, ipak, vinogradi izgledaju obećavajuće. Kod njega je, pak, običaj da prvo započne s berbom portugisca - najčešće početkom rujna. Kaže da ga nema puno, ali dovoljno za vlastite i potrebe prijatelja.

- S portugiscem krećemo prvo isključivo stoga što već desetljećima za kirbaj u Branjinom Vrhu, koji je 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, pijemo rampaš upravo od portugisca. Tako bi trebalo biti i ove godine - objašnjava, napominjući kako će, nakon što završi s ovom sortom, krenuti u berbu rajnskog rizlinga i župljanke. Do početka berbe oči će mu biti uprte u nebo. Nada se većem broju sunčanih sati. Slavko Kalazić, pak, prisjeća se prošle godine u ovo vrijeme, kada su njegovi vinogradi već ‘‘živnuli‘‘.

- Ove ćemo godine berbu početi nešto kasnije nego lani. Za početak, već početkom idućeg tjedna, planiram berbu sorti potrebnih za naš pjenušac, a početkom rujna krećemo s glavninom berbe - priča Kalazić, dodajući kako su, općenito, za sada šećeri još uvijek niski, a kiseline visoke. Nakon još nekoliko sunčanih dana situacija bi se trebala promijeniti. I on kaže kako je vinograde trebalo na vrijeme zaštiti, što su u njegovoj tvrtki učinili, i to ekološkim sredstvima. Bilo je, dodaje, problema s plamenjačom, ali su svi problemi na vrijeme otklonjeni. Za razliku od većine baranjskih vinograda, struktura njegovih ne ide ‘’u korist’’ graševine, koja je zastupljena na približno tri od ukupno 18 hektara.
Ivica Getto
I OVE GODINE KALAZIĆEV PJENUŠAC
Prvi pjenušac iz Kalazićevih podruma izišao je prošle godine. Riječ je o profinjenom proizvodu, koji je obogatio ionako respektabilnu lepezu proizvoda, a profitirala je i baranjska vinska karta. ‘’Nekoliko je razloga zbog kojih smo se odlučili na proizvodnju pjenušca. Kao prvo, osobno uživam u njemu, drugo, pravi prirodni pjenušci koji nešto vrijede ne mogu se naći za cijenu nižu od 70-ak kuna, što je i za mene previše, a osim toga, pjenušci su postali trend i svojevrsni izazov’’, tvrdi. Glavninu njegova pjenušca čine pinot crni i chardonay.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike