Regija
VELIKI DAN ZA MJEŠTANE DRŽAVNOG SELA

Krndijci će potpisati ugovore za svoje kuće
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Pripremljeni su ugovori o darovanju za 25 čestica. Porez na promet nekretnina i druge troškove platit će Općina Punitovci
KRNDIJA

Bliži se epilog slučaja "jedino državno selo u Hrvatskoj". Nakon što je u ožujku, sada već bivši ministar državne imovine, Goran Marić s načelnicom Općine Punitovci Jasnom Matković potpisao ugovor o darovanju Krndije toj jedinici lokalne samouprave, Općina je krenula u završne radnje kako bi pred korisnike sagrađenih čestica, njih 25, izašla s ugovorima o darovanju.

Platit će im porez
Nakon gotovo godinu dana opsežnih administrativnih radnji, priprema, procjena, provjera…, ugovori o darovanju čestica s kućama njihovim dugogodišnjim ukućanima bit će dodijeljeni danas, u ponedjeljak, 12. kolovoza. Veliki je to dan za 50-ak Krndijaša koji sve ove godine bez vlasničkih listova žive u približno 20 većinom dotrajalih kuća, a koje nisu mogli obnavljati, dograđivati, prodavati… jer to nije bila njihova, nego državna imovina, čime se cijelo selo Krndija našlo u specifičnom, zamršenom vlasničkom čvoru. - Krndijaši će danas uistinu dobiti dar jer za prijenos vlasništva neće morati platiti baš ništa - kaže načelnica Jasna Matković, iza koje je, kao i njezinih suradnika na čelu s pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Nikolom Milanovićem, opsežan administrativni posao kako bi Krndijaši napokon postali vlasnici kuća u kojima žive, dobar dio njih i cijeli svoj život.

Podsjetimo, Krndija je do kraja Drugog svjetskog rata bila veliko napredno selo s njemačkim stanovništvom koje partizanske vlasti tada protjeruju, od sela prave logor za folksdojčere, a mjesnu crkvu, veličinom odmah iza đakovačke katedrale, pretvaraju u – skladište žita. Potom je selo na karti doseljavanja kolonista i drugih trendova iz vremena bivšeg režima, a sve vrijeme imovina nije vlasnički rješavana, s tim da i dandanas u selu, koje već dugo nije ni sjena nekadašnjoj velikoj bogatoj Krndiji, dobar dio mještana živi u starim, ‘švapskim‘ kućama. Država je punitovačkoj Općini darovala već sagrađene čestice, njih 25, čija je vrijednost prema procjembenom elaboratu, kaže pročelnik Milanović, 3,2 milijuna kuna, a zajedno s ostalim česticama ukupna vrijednost je 8.000.000 kuna.

Vlasnici za 2-3 tjedna
– Prvotno smo stanovnike Krndije vlasnički htjeli uvesti tabularnim ispravama, no pokazalo se da je pribavljanje dokumentacije za to problem, pa idemo na ugovore o darovanju koje će danas, u ponedjeljak, Krndijaši potpisati u svom selu, zajedno s načelnicom Matković - kaže pročelnik Milanović. Ova transakcija sa svim tim nekretninama povlači za sobom i pitanje poreza na promet nekretnina, a čije plaćanje prema slovu zakona nije obveza darovatelja, nego obdarenika, pa je i to Općinu Punitovci dovelo pred pitanje kako Krndijaše osloboditi te nemale obveze i time ne zasjeniti čin darivanja. Jer podrazumijeva se da je dar nešto besplatno. K tome, porez na promet nekretnina stopostotni je prihod jedinice lokalne samouprave.

– Čim smo čuli da bi to trebala biti obveza obdarenika, znači mještana, odmah smo krenuli u traženje rješenja kako da ih oslobodimo plaćanja poreza da dar u cijelosti ostane dar - kaže Jasna Matković, a o tome je raspravljalo i odluku donijelo Općinsko vijeće (OV). Jer tražio se način kako da se Krndijaše oslobodi od toga, s tim da je prema poreznoj praksi porezni obveznik uvijek stjecatelj imovine, nekretnine. S obzirom na procijenjenu vrijednost 25 čestica, to je nemalih 131.000 kunu poreza.

– Modificirali smo našu odluku, gdje smo naveli da će Općina snositi i troškove poreza; svaki će mještanin, nakon potpisivanja ugovora o darovanju doći k nama s poreznim rješenjem i Općina će mu temeljem odluke OV-a to uplatiti - kaže pročelnik Milanović.

Općina će obdarenicima - mještanima, snositi i sve druge troškove – javnog bilježnika i zemljišno-knjižne provedbe u gruntovnici. Najave su da će njihovo vlasništvo biti provedeno u iduća dva-tri tjedna.

Suzana Župan
još Čekaju rješenje za 98 čestica
Načelnica općine Punitovci Jasna Matković kaže kako je u Krnidji još 98 čestica koje su nesagrađene, pa se čeka i kakvo će biti rješenje za njih. K tome, obveza je iz darovnog ugovora, potpisanog između države i lokalne samouprave, u drugoj fazi, stambeno zbrinjavanje i demografska obnova Krndije, a prostor za to daje činjenica da je u Krndiji, osim 25 sagrađenih, još 98 čestica kao prilika za parceliranje, novu gradnju, doseljavanje mladih obitelji, pa i bivših, raseljenih mještana, od kojih dio već iskazuje želju da se vrati u svoje selo.
porez
Općina će platiti 131.000 kuna
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike