Osijek
KROVIŠTE KAPELICE KRALJICE MIRA U KATASTROFALNOM JE STANJU

Sramota: Građani grede koriste za potpalu, biciklisti za pistu!
Objavljeno 7. kolovoza, 2019.
Nevjerojatno je da pojedinci koji dolaze na Lijevu obalu kuhati čobanac ili fiš, odnosno roštiljati, uzimaju daske s krovišta za potpalu, kaže Nađ

Prostor unutrašnjosti Kapelice Mira na Krunskoj utvrdi sasvim je primjeren mjestu pijeteta na žrtve Domovinskog rata, stoga se ondje godinama polažu vijenci i pale svijeće u spomen poginulim braniteljima i civilima. Bilo je tako i prije dva dana, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja, no umjesto da se isključivo razgovaralo o samome događaju, okupljeni nisu mogli skriti razočaranje izgledom krovišta kapelice koje je, najblaže rečeno, katastrofalno!

Situacija je to gora jer je dobro poznato da krovište kapelice, umjesto da je uređeno u skladu sa svojom funkcijom, pojedincima služi u nevjerojatne svrhe. Poznato je to i Darku Nađu, predsjedniku Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, koji svjedoči o vrlo bizarnim situacijama.

- Nevjerojatno je da pojedinci koji dolaze na Lijevu obalu kuhati čobanac ili fiš, odnosno roštiljati, uzimaju daske s krovišta za potpalu. Vidio sam čak da se vozači zalijeću prema kapelici, odnosno navezu automobil na sam krov, što je užasno - svjedoči Nađ.

Upravo zbog sustavnog uništavanja krovišta kapelice, između ostalog i zalijetanjem biciklima na vrh kapelice, prema Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji reagirala je i predsjednica Mjesnog odbora Lijeva obala Lucija Tadić, no, kaže, za sada bez uspjeha. Tražila je, naglašava, osvjetljenje cijele kapelice, i to nakon što je otkriveno da se maturanti, koji ondje slave kraj školske godine, nerijetko spuštaju niz krov kapelice koji im služi kao tobogan, ali i nakon što su građani grede počeli koristiti za potpalu. U želji da se ovaj objekt sačuva od propadanja, Tadić je na sve načine pokušavala riješiti ovu situaciju s nadležnima, no tvrdi kako svi "peru ruke" i ne obaziru se na problem.

Problem je pokušao riješiti i Nađ, i to s projektantom kapelice Tonom Papićem. Krovište je, podsjeća, sanirano više puta, no kako se drvene grede koriste kao potpala, odnosno uništavaju se na svakakve druge načine, nužno je, smatra Nađ, promijeniti pokrov. Ako bi krovište bilo načinjeno od čvršćeg materijala, zaključuje Nađ, tada se više vandalizmi poput ovih ne bi mogli događati.

- Potporne grede iznutra su obnovljene, i tu je situacija u redu, no ova drvena šindra nije nimalo zahvalna. Svakako ćemo opet pokušati riješiti ovu situaciju kako bi se ovo mjesto pijeteta poginulima sačuvalo od vandala - poručio je Nađ, koji je i prilikom obilježavanja ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja komentirao kako je krovište kapelice u nedopustivo lošem stanju i izgleda kao ruglo. S njim se slaže i Tadić, koja je naglasila kako će ujesen ponovno poslati požurnicu na sve mjerodavne adrese kako bi se jednom trajno riješio problem koji očigledno ne muči samo one koji ga i stvaraju - pojedine izletnike, mladež kojoj je kapelica tobogan i brojne druge koji je uništavaju na bilo koji način.

Marija Mihelić
Lucija Tadić

Predsjednica MO Lijeva obala

Strašno je što pojedinci grede s kapelice koriste kao potpalu prilikom roštiljanja ili kuhanja čobanca. Žao mi je što i mladi ne vode računa o toj kapelici pa se s nje spuštaju, što je žalosno.
EDUKATIVNE IZLOŽBE
Nađ kaže kako su u osnovnim školama održane brojne edukativne izložbe gdje je učenicima prikazana važnost spomenika.

- Postigli smo uspjeh kod djece koja ne uništavaju kulturnu baštinu i gradsku imovinu, no postoji vakuum određenog broja ljudi koji devastiraju, ali i vrlo se negativno odnose prema gradu Osijeku. Pogledajte samo spomenik na Jugu 2 koji je zbog vandala smješten u kavez, gdje ne pripada - podsjetio je Nađ.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike