Osijek
STAMBENI KREDITI

Županija i Grad
potiču kupnju doma
Objavljeno 23. srpnja, 2019.
Korisno je podsjetiti na to kako je Osječko-baranjska županija prije šest mjeseci pokrenula projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" kao jednu od vlastitih mjera ublažavanja negativnih demografskih trendova, te njihova utjecaja na broj i udjel radno aktivnog stanovništva, nedostatak potrebne radne snage te gospodarski rast i razvoj. Županija subvencionira kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovne banke, a tom projektu odnedavna se priključio i Grad Osijek koji također subvencionira kamatnu stope od jednog postotnog poena.

U ovom slučaju subvencioniraju se kamate hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području grada Osijeka bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području grada Osijeka, a koji ispunjavaju druge uvjete iz članka 7. Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" br. 65/17 i 61/18), osim u dijelu koji se odnosi na gradnju kuće zbog potreba vlastitog stanovanja. Kredit se odobrava za kupnju stana ili kuće do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna. Najviši iznos kredita koji će Grad Osijek subvencionirati je 500 tisuća kuna. Stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali će razliku financirati korisnik. Subvencija traje za prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina.

Primjer Grada Osijeka slijedio je i Grad Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Prošli tjedan u sjedištu Osječko-baranjske županiji potpisani su ugovori s prvim korisnicima tog kredita. D.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike