Regija
VELIKI PLANOVI OPĆINE MAGADENOVAC ZA TURISTIČKU BUDUĆNOST

Na Starom sajmištu planira se izgraditi tematski park posvećen slavonskom selu
Objavljeno 22. srpnja, 2019.
MAGADENOVAC - Općina Magadenovac prepoznala je važnost ruralnog turizma u kojem vidi mogućnost razvoja svojih potencijala.Kao izravni rezultat implementacije Strateškog plana razvoja turizma odlučila je krenuti u realizaciju projekta Tematskog parka Slavonsko selo, od kojeg se očekuju mnogi pozitivni učinci. Lokacija Slavonskog sela smještena je unutar poslovno-turističke zone Šljivoševci, čija povšina iznosi 45.141 četvornih metara. Zona inače nije opremljena komunalnom infrastukturom, ali se može priključiti na infrastukturu naselja Šljivoševci. Tematski park trebao bi se graditi na površini bivšeg starog sajmišta koje se nalazi uz županijsku cestu, između naselja Magadenovac i Šljivoševci. Kao podsjetnik na neka davna vremena na starom sajmištu stoji đeram, pojilo za stoku i ruševna zgrada sa stočnom vagom.

- Kao jedan od glavnih pokretača razvoja općine prepoznat je ruralni turizam i s obzirom na to da je zemljište nekada služilo za stočni sajam, javila se ideja tematskog parka posvećenog slavonskom selu. Izradili smo idejno arhitektonsko rješenje izgradnje i opremanja tematskog parka na lokaciji Starog sajmišta. Tematski park Slavonsko selo jedan je od prioritetnih kapitalnih projekata kojim se želi ostvariti dugoročan i održiv razvoj općine – kaže magadenovački načelnik Stjepan Živković,

U okviru tematskog parka predviđaju se replike starih seoskih slavonskih kuća sa smještajnim kapacitetima, restoran, izložbeni prostor starih zanata u kojima bi se organizirale radionice i predavanja te turistički centar za informiranje turista i posjetitelja. U planu su i sportsko-rekreacijski sadržaji, zabavni park, jahalište i parkiralište. Cijeli kompleks tematskog parka zamišljen je da interaktivno promiče doživljaj koji se bazira na etnološkoj i gastronomskoj baštini slavonskog kraja.

A s obzirom na to da je riječ o znatnoj investiciji, za njegovu gradnju bit će potrebno duboku posegnuti u kasicu sa sredstvima iz fondova EU-a.

- Ovo je prva faza projekta koji smo nominirali za dodjelu europskih sredstva. Vrijednost investicije procjenjuje se na 10 milijuna kuna. Još uvijek čekamo odgovor kako je prošla formalna i materijalna procjena projekta i dok ga ne dobijemo, ne možemo krenuti u realizaciju - kaže općinski načelnik Živković i napominje da je ovaj turistički projekt ambiciozan, ali realan i ostvariv. Najavljuje da je u planu i druga faza projekta, u kojoj je predviđena izgradnja bazenskog kompleksa i sportskih terena na otvorenom.

- Realizacijom projekta Tematski park Slavonsko selo Općina Magadenovac ostvarit će strateške ciljeve, prioritete i mjere iz Lokalne razvojne strategije u dijelu koji se odnosi na stvaranje konkurentnog gospodarstva - naglasio je Živković i za kraj dodao kako je Općina Magadenovac, nakon ciklusa ulaganja u komunalnu infrastrukturu, odlučila pokrenuti ulaganja koja će poticati ekonomski razvoj i povećati kvalitetu života stanovništva.
Snježana Fridl
Predviđene su replike starih seoskih slavonskih kuća, izložbeni prostor starih zanata, turistički centar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike