Osijek
SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA OPĆINE BILJE I DANA POVRATKA

Općina koja je nakon ratne devastacije puno napredovala
Objavljeno 19. srpnja, 2019.

Općina Bilje proslavila je u srijedu, 17. srpnja, svoj dan svečanom sjednicom kojoj su uz načelnika općine Željka Cickaja nazočili brojni gosti, od saborskog zastupnika i izaslanika premijera Andreja Plenkovića, Vlatka Kopića preko zamjenika župana Ivana Anušića, Petra Lagatora i Gorana Ivanovića do počasnog konzula Mađarske Antonija de Blasija i predsjednika Skupštine OBŽ-a Dragana Vulina.

Načelnik Cickaj osvrnuo se na minuli rad i istaknuo kako je pred njima još puno posla da život u općini učine boljim. "Proračun nam je veći čak 32 % u odnosu prema prošloj godini i iznosi 32 milijuna kuna, a 85 % tih sredstava koristimo za financiranje niza kapitalnih i tehničkih projekata te za aktivnosti u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi. Općina trenutačno provodi pet kapitalnih projekata ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, od kojih je više od 14 milijuna kuna osigurano iz EU fondova te državnog i županijskog proračuna. Radi se o reciklažnom dvorištu za koji smo već potpisali ugovor s izvođačem radova, zatim gradnji dječjeg vrtića u Kopačevu, energetskoj obnovi društvenog doma u Vardarcu, gradnji ceste i javne rasvjete u ulicama Biljske satnije ZNG RH i J.J. Strossmayera te kompletnoj adaptaciji zgrade Turističke zajednice u sklopu koje će biti uređen i multimedijalni centar s konferencijskom dvoranom. Snažan naglasak stavljamo i na obrazovanje i socijalnu zaštitu, za koje smo ove godine osigurali nešto više od 1,2 milijuna kuna, a nastavljamo i sufinanciranje produženog boravka u OŠ Bilje te stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Veseli nas i gospodarski rast na području općine, s obzirom na to da je naša gospodarska zona Sjever gotovo rasprodana", zaključio je Cickaj. Zamjenik župana Anušića, Petar Lagator pohvalio je rad i napredak u općini te istaknuo kako će županija s 500.000 kuna sudjelovati u financiranju dijela započetih radova. "Riječ je o iznosu kojim ćemo pomoći u gradnji ceste i javne rasvjete u dvjema ranije spomenutim ulicama, što će biti nešto konkretnije u odnosu na redovito sufinanciranje općina iz županijskog proračuna. Također, veseli i činjenica da su mnogi gradovi i općine u našem OBŽ-u trenutno jedno veliko (g)radilište", dodao je Lagator. Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Vlatko Kopić, istaknuo je kako je riječ o jednoj u nizu općina devastiranih u Domovinskom ratu, koja je smogla snage i strelovito krenula naprijed.

"Niz realiziranih projekata svrstava je u red respektabilnijih općina u našoj županiji, a biser koji se nalazi u njezinoj neposrednoj blizini, Kopački rit, svakako je najpotentniji potencijal područja u kojem živimo. Također, tu je i dvorac Eugena Savojskog, velikana kojeg tek trebamo otkriti kroz bogatu turističku ponudu ovoga kraja, prije svega etno i gastro atrakcije", zaključio je Kopić.

Ema Nenadić
Željko Kolarić

dobitnik Grba Općine Bilje

Živim u općini, odnosno mjestu Bilje već 21 godinu, i to postaje doista ugodno mjesto za život. Godinama sam član DVD-a Bilje, gdje sam zapovjednik, a oduvijek mi je cilj pomaganje ljudima i rad na korist cijele zajednice.
Zahvalnice Biljanima
Općina je dodijelila i brojne zahvalnice i priznanja kojima je željela istaknuti one koji su je zadužili svojim radom. Dobitnici nagrada su HNK Bilje za doprinos u promociji sporta, Udruga sv. Vinka Paulskog Konferencija Bezgrešnog Začeća BDM Bilje za humanitarni rad, Zlatna školjka iz Kopačeva za doprinos u turizmu, a posebno priznanje i Zlatnu plaketu Grb Općine Bilje dobio je Željko Kolarić za brojne aktivnosti na korist svih stanovnika Bilja.
Možda ste propustili...

NALAZ DRŽAVNOG UREDA ZA REVIZIJU

Gradski rashodi 85,5 milijuna kuna

ZNANSTVENO-PROJEKTNA KONFERENCIJA

O prevenciji trgovanja ljudima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana