Osijek
SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA OPĆINE BILJE I DANA POVRATKA

Općina koja je nakon ratne devastacije puno napredovala
Objavljeno 19. srpnja, 2019.

Općina Bilje proslavila je u srijedu, 17. srpnja, svoj dan svečanom sjednicom kojoj su uz načelnika općine Željka Cickaja nazočili brojni gosti, od saborskog zastupnika i izaslanika premijera Andreja Plenkovića, Vlatka Kopića preko zamjenika župana Ivana Anušića, Petra Lagatora i Gorana Ivanovića do počasnog konzula Mađarske Antonija de Blasija i predsjednika Skupštine OBŽ-a Dragana Vulina.

Načelnik Cickaj osvrnuo se na minuli rad i istaknuo kako je pred njima još puno posla da život u općini učine boljim. "Proračun nam je veći čak 32 % u odnosu prema prošloj godini i iznosi 32 milijuna kuna, a 85 % tih sredstava koristimo za financiranje niza kapitalnih i tehničkih projekata te za aktivnosti u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi. Općina trenutačno provodi pet kapitalnih projekata ukupne vrijednosti 17,5 milijuna kuna, od kojih je više od 14 milijuna kuna osigurano iz EU fondova te državnog i županijskog proračuna. Radi se o reciklažnom dvorištu za koji smo već potpisali ugovor s izvođačem radova, zatim gradnji dječjeg vrtića u Kopačevu, energetskoj obnovi društvenog doma u Vardarcu, gradnji ceste i javne rasvjete u ulicama Biljske satnije ZNG RH i J.J. Strossmayera te kompletnoj adaptaciji zgrade Turističke zajednice u sklopu koje će biti uređen i multimedijalni centar s konferencijskom dvoranom. Snažan naglasak stavljamo i na obrazovanje i socijalnu zaštitu, za koje smo ove godine osigurali nešto više od 1,2 milijuna kuna, a nastavljamo i sufinanciranje produženog boravka u OŠ Bilje te stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Veseli nas i gospodarski rast na području općine, s obzirom na to da je naša gospodarska zona Sjever gotovo rasprodana", zaključio je Cickaj. Zamjenik župana Anušića, Petar Lagator pohvalio je rad i napredak u općini te istaknuo kako će županija s 500.000 kuna sudjelovati u financiranju dijela započetih radova. "Riječ je o iznosu kojim ćemo pomoći u gradnji ceste i javne rasvjete u dvjema ranije spomenutim ulicama, što će biti nešto konkretnije u odnosu na redovito sufinanciranje općina iz županijskog proračuna. Također, veseli i činjenica da su mnogi gradovi i općine u našem OBŽ-u trenutno jedno veliko (g)radilište", dodao je Lagator. Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Vlatko Kopić, istaknuo je kako je riječ o jednoj u nizu općina devastiranih u Domovinskom ratu, koja je smogla snage i strelovito krenula naprijed.

"Niz realiziranih projekata svrstava je u red respektabilnijih općina u našoj županiji, a biser koji se nalazi u njezinoj neposrednoj blizini, Kopački rit, svakako je najpotentniji potencijal područja u kojem živimo. Također, tu je i dvorac Eugena Savojskog, velikana kojeg tek trebamo otkriti kroz bogatu turističku ponudu ovoga kraja, prije svega etno i gastro atrakcije", zaključio je Kopić.

Ema Nenadić
Željko Kolarić

dobitnik Grba Općine Bilje

Živim u općini, odnosno mjestu Bilje već 21 godinu, i to postaje doista ugodno mjesto za život. Godinama sam član DVD-a Bilje, gdje sam zapovjednik, a oduvijek mi je cilj pomaganje ljudima i rad na korist cijele zajednice.
Zahvalnice Biljanima
Općina je dodijelila i brojne zahvalnice i priznanja kojima je željela istaknuti one koji su je zadužili svojim radom. Dobitnici nagrada su HNK Bilje za doprinos u promociji sporta, Udruga sv. Vinka Paulskog Konferencija Bezgrešnog Začeća BDM Bilje za humanitarni rad, Zlatna školjka iz Kopačeva za doprinos u turizmu, a posebno priznanje i Zlatnu plaketu Grb Općine Bilje dobio je Željko Kolarić za brojne aktivnosti na korist svih stanovnika Bilja.
Najčitanije iz rubrike