Regija
IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
VUKOVAR - Kupališna sezona na Vukovarskoj adi službeno je otvorena u subotu, no kako vremenske prilike baš ne pogoduju kupačima, a Dunav je još uvijek poprilično hladan, prvi dani nove sezone nisu privukli veći broj posjetitelja. U subotu se za odlazak na Vukovarcima omiljeno mjesto za ljetni odmor i razonodu odvažilo dvadesetak građana, no broj svakim danom raste i očekuje se kako će dolaskom toplijih dana atmosfera na otoku biti odlična kao i prethodnih godina, otkako je ŠRU Dunav Vukovar preuzeo obvezu čišćenja ade, pripreme svih potrebnih uvjeta za prihvat kupača te njihov prijevoz čamcima.Proteklih je godina sezona počinjala ranije, no ovaj put to nije bilo moguće zbog visokog vodostaja i nekih tehničkih problema koje je trebalo riješiti. Predsjednik ŠRU-a Dunav, Alen Bainrauch, naglasio je kako je Vukovarska ada prirodni rezervat, što znači kako će posebnu pozornost posvetiti njegovoj zaštiti.

- Na stablima ne smije biti ništa okačeno niti na njih naslonjeno, nije dopušteno kidanje grana i mladica, kao ni penjanje na stabla, pa samim tim ni skakanje u vodu sa stabala. Posjetitelji trebaju paziti da ne prave bilo kakvu štetu na šumskoj vegetaciji i o tomu svi zajedno imamo obvezu skrbiti. Propisanih se uvjeta moramo pridržavati i očekujem tradicionalno dobru suradnju s izletnicima, kojima ćemo sve informacije dati putem letaka koje dijelimo i naših društvenih mreža gdje redovito objavljujemo novosti - naveo je Bainrauch.

Ovoga ljeta izletnike na adu prevoze s pontona kod Veslačkog kluba, od ponedjeljka do četvrtka od 12 do 19 sati te petkom, subotom i nedjeljom od 11 do 19 sati, a povratak s ade je svaki dan najkasnije do 20 sati. Međutim, bude li i nakon tog vremena posjetitelja na otoku, i njih će prevesti na obalu. Karte pridruženog člana ŠRU-a Dunav za prijevoz na adu građani također mogu kupiti na pontonu po cijeni od 40 kuna za cijelu sezonu. Prvih dana rade s manjim kapacitetom čamaca, no naglašavaju kako će taj problem nastojati riješiti u što kraćem roku. Za razliku od prošlih godina, na otoku ne radi kuhinja, a ostala je ponuda nepromijenjena, što znači da se izletnici mogu osvježiti hladnim napitcima uz predočenje iskaznica, odigrati odbojku ili nogomet na pijesku, zabaviti se na plaži ili u rijeci. Bainrauch je naglasio kako će, upravo stoga što je ada zaštićeno područje kao posebni rezervat šumske vegetacije, evidentirati kampere i dnevne posjetitelje zbog mogućih oštećenja. Prema informacijama iz ŠRU-a Dunav, kupališna sezona će trajati do 31. kolovoza.
D. Korpoš
Bez ljubimaca
Iz ŠRU-a Dunav poručuju izletnicima da zbog njihove sigurnosti, ali i čuvanja okoliša, nije dopušteno dovođenje kućnih ljubimaca na adu, paljenje vatre za roštilj uz šetnicu te razbijanje staklenih predmeta i odlaganje smeća na mjestima koja za to nisu predviđena. Također ističu kako posjetitelji mlađi od 16 godina na otoku trebaju biti u pratnji odraslih osoba.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike