Osijek
POKUŠAJ OPRAVDANJA SJEČE STABALA

Grad u obranu sječe gradskog zelenila pozvao šumara iz Zagreba
Objavljeno 17. srpnja, 2019.

Očito svjesni činjenice da su se građani Osijeka nakon dugo vremena ujedinili oko jednog pitanja od javnog interesa, a riječ je o gradskom zelenilu, i da je raspoloženje građana već prilično "uskuhalo", pa se zbog intenzivne sječe gradskog zelenila sve više poziva na ulične prosvjede, ali i pokreće kampanja prema državnim tijelima kako bi se zakočile odluke Grada, u Kuhačevoj 9 jučer je održana konferencija za novinare, na kojoj je u obranu rezanja stabala u osječkim zaštićenim parkovima pozvan prof. dr. sc. Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Taj je stručnjak u Osijek došao u okviru studentske nastave sa svojim studentima, pa mu je pokazano i, kako je sam rekao, "par stabala" koja su posječena, a u čemu nije vidio ništa netipično. Tako je prof. Tikvić u 20-ak minuta Osječanima pokušao objasniti kako se stabla moraju orezivati, a, kada su stara, i odrezati, jer, kako kaže, "svi bismo htjeli imati samo stare šume, ali one se moraju, kada dotraju, posjeći i posaditi mlade šume. Rečeno mi je da se opasna stabla uklanjaju, što je normalno, to nije ništa neuobičajeno. Dobro je da se javnost zainteresira, ali ne može preuzeti ulogu stručnjaka. Stabla moraju biti sigurna", komentirao je prof. Tikvić.
No da je ovaj stručnjak posve neupućen u osječku situaciju, kao i u to da se jedna inicijativa s društvenih mreža pretvorila u građansku inicijativu, koja puno više veze ima sa stručnjacima negoli s emocijama neupućenih građana, pokazala je i činjenica da nije mogao odgovoriti na većinu postavljenih pitanja jer je rekao da ne zna i da mu nisu poznate sve odluke u Gradu, ali vjeruje da aktualni stručnjaci donose dobre odluke.


Vidljivo nezadovoljni novinari zatražili su očitovanje prema javnosti i same više savjetnice u Gradu Jasenke Vizentaner, koja donosi odluke o sječi stabala i sadnji novih na javnim površinama u gradu Osijeku. Na konkretan upit hoće li, unatoč sada već oštrom negodovanju javnosti zbog sječe stabala u osječkim parkovima, nastaviti provedbu te odluke, ona je odgovorila: “Ja ću i dalje obavljati svoj posao najbolje što znam. Ne mogu dopustiti da stabla nekoga ubiju. Povjerenstvo koje donosi odluke sastoji se od pet osoba, uz mene je riječ o još jednom šumaru, dva agronoma i jednom članu udruge Zeleni. U vezi s patuljastim stablima mogu samo reći da od veljače 2017., od kada sam ja na ovom mjestu, u Osijeku nije posađeno ni jedno stablo patuljaste vrste”, poručila je Vizentaner.

N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike