Autoglas
U GRADSKOM SREDIŠTU BRUXELLESA

Toyota započinje testiranje autonomne vožnje u Europi
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Toyota Motor Europe (TME) započela je automatiziranu vožnju (AD) na javnim cestama, konkretno u gradskom središtu Bruxellesa. U srcu europskih institucija poseban Lexus LS neprestano će voziti nepromjenljivom rutom sljedećih 13 mjeseci.

- Toyotin Centar za istraživanje i razvoj u Bruxellesu je Regionalni centar izvrsnosti za računalni vid - omogućava računalima da „vide“ i „razumiju“ svoju okolinu. Glavni cilj pilot-projekta je izučavanje složenog i nepredvidljivog ljudskog ponašanja i njegova utjecaja na zahtjeve sustava automatizirane vožnje. Toyotin krajnji cilj je potpuno izbjegavanje žrtava u prometnim nesrećama. Zbog toga je ključno razumjeti ljudsko ponašanje kako bi sustav mogao odgovoriti na složenost i raznolikost stanovništva urbanog okruženja kao što je Bruxelles - rekao je Gerald Killmann iz Toyota Motor Europe.

Čelni čovjek odjela za promet glavnog belgijskog grada, Christophe Vanoerbeek, kazao je kako su posvećeni vodećoj ulozi u pionirskoj tehnologiji automatiziranih vozila. "Naša strateška studija o prelasku na automatizirana vozila navodi nužne korake za čvrsti okvir i pozitivan razvoj automatiziranih vozila. Možemo biti ponosni što su naš grad i regija laboratorij za ovu vrstu pionirskih rješenja mobilnosti", rekao je Vanoerbeek.

Lexus LS je vozilo iz redovne, serijske proizvodnje i vozit će na običnim, otvorenim cestama. Jedina razlika je paket senzora postavljen na krov, koji uključuje LIDAR, radare, kamere i sustav određivanja položaja velike preciznosti. U automobilu će se nalaziti sigurnosni vozač, koji može u bilo kojem trenutku intervenirati i zaobići upravljački sustav automatiziranog vozila, te operator koji će nadgledati cijeli sustav. Toyota izlazi s ovim automobilom na otvorene ceste nakon mjeseci temeljitih priprema vozila: provjere AD sustava, obuke vozača, analize rute i pregovora s vlastima radi dobivanja nužnih odobrenja.

Ovo automatizirano vozilo koristit će se i za prikupljanje podataka u sklopu Toyotina sudjelovanja u europskom projektu „L3Pilot“,” zajedno s 34 druga partnera, uključujući najveće proizvođače automobila, dobavljače u automobilskoj industriji, istraživačke institute i javna tijela. L3Pilot četverogodišnji je europski projekt pokrenut 2017., a djelomično ga financira Europska komisija. Projekt utire put za terenska ispitivanja AD sustava većih razmjera koja će obuhvaćati oko 1000 vozača u 100 automobila, u deset zemalja u Europi.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

ODLIČNE BROJKE ZA NJEMAČKOG PROIZVOĐAČA

Snažan rast prodaje BMW-a u Kini

PRIZNANJE FRANCUSKOM PROIZVOĐAČU AUTOMOBILA

Renault Clio najsigurniji je gradski automobil u 2019.

Najčitanije iz rubrike