Osijek
ARAPSKI JEZIK U MEDŽLISU OSIJEK

Tečaj arapskog za sve zainteresirane
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Osječki ogranak Centra za kulturu dijaloga (CKD), koji djeluje u okrilju Islamske zajednice u Hrvatskoj, i ove će godine organizirati tečaj razgovornog arapskog jezika namijenjen svim zainteresiranim osobama bez obzira na vjersku pripadnost. Predavač će biti Senad efendija Hevešević, glavni imam Medžlisa Osijek.

Kako je izvijestila voditeljica Centra za kulturu dijaloga u Osijeku Nejra Žunić Hevešević, tečaj će biti podijeljen na dva dijela. Početna razina uključuje upoznavanje s arapskim slovima, tzv. harfovima. Kao što je poznato, arapskim se pismom piše zdesna nalijevo, i to kurzivom. Njegova je osobitost što ne razlikuje velika, mala, pisana ili tiskana slova, ali zato ima različite oblike za slovo na početku, u sredini ili na kraju riječi. Arapskim pismom (tzv. arabicom) pisali su u povijesti i neki Hrvati. Kao uspomena na tu egzotičnu epizodu spominje se pjesma "Hirvat türkisi" Mehmeda Erdeljca, napisana 1588. ili 1589. godine. Arapskim jezikom, odnosno svim njegovim inačicama, kojih ima tridesetak, danas govori 310 milijuna stanovnika, a s obzirom na činjenicu da je obredni jezik muslimanske vjere, njegova uporaba je raširena diljem globusa. U hrvatskom jeziku rabimo brojne arabizme a da toga nismo svjesni. Navest ćemo njih samo nekoliko: algebra, algoritam, alkemija, azimut, gaza i zanat. Zanimljivo je znati da veznik tek nije u hrvatski došao iz arapskog (u značenju: istom), nego nam je preko otomanskog turskog stigao iz perzijskog jezika. Veliki poznavatelj arapskog bio je i pokojni osječki imam Enes ef. Poljić, koji je studirao na Filozofskom fakultetu u Prištini, na Odsjeku za orijentalistiku, arapski jezik i književnost.

Tečaj arapskog jezika od jeseni će se održavati jednom tjedno. Kako je istaknula Žunić Hevešević, svladavanje arapskog pisma važan je preduvjet za učenje osnova konverzacije. Svrha je ovog tečaja naučiti kako se sporazumijevati u svakodnevnim situacijama na arapskom jeziku. Učenje osnova arapskog jezika bit će prigoda i za upoznavanje s islamskom vjerom, kulturom i civilizacijom. Tečaj arapskog jezika namijenjen je svima koji se žele upoznati s tim jezikom ili im je potreban zbog posla. Rad Centra za kulturu dijaloga zajednički financiraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ured za tursku dijasporu i srodne zajednice koji djeluje pri turskom veleposlanstvu u Zagrebu. Medžlis Osijek svoje sjedište ima u Zagrebačkoj 35.
D. Celing
Svrha je ovog tečaja naučiti kako se sporazumijevati u svakodnevnim situacijama na arapskom jeziku
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike