Regija
VIJEĆE ODLUČILO

Sučić je v. d. ravnatelja Muzeja Belišće
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Muzej Belišće osnovan je 1975. godine, a odnedavno je dobio i status javne ustanove koja je odvojena od Grada
BELIŠĆE - Zahtjev za razrješenje dužnosti, što je Gradskom vijeću grada Belišća uputio ravnatelj Javne ustanove Muzej Belišće Tomislav Kuna, i izbor v. d. ravnatelja kao i raspisivanje javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Muzeja Belišće te imenovanje članova komisije za izbor novog vodstva belišćanskog muzeja bili su jedan od povoda održavanja posljednje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Belišća.
Gradonačelnik Dinko Burić ovom je prigodom zahvalio dosadašnjem ravnatelju, no kako bi se muzejska djelatnost u Belišću nesmetano nastavila, vršiteljem dužnosti ravnatelja Muzeja Belišće imenovan je mladi povjesničar Mihael Sučić iz Tiborjanaca. Nakon što se obave svi potrebni zakonski preduvjeti oko raspisivanja natječaja, o izboru novog ravnatelja odlučivat će Milan Zamaklar, Bojan Vuksanić i Marija Ilić, koji su imenovani za predsjednika, odnosno članove Komisije za izbor novog ravnatelja.


Odabir čelnog čovjeka Muzeja događa se u vrijeme kada belišćanski Muzej bilježi porast broja posjetitelja i ponovo dobiva na popularnosti, a tome su u velikoj mjeri zasigurno pridonijele i obnove objekata u kojima Muzej djeluje, ali i drugi momenti. Naime, Muzej Belišće osnovan je 1975. godine, a odnedavno je dobio i status javne ustanove koja je odvojena od Grada, ponajviše zbog projekata na koje će se Muzej sada kao ustanova moći samostalno javljati, kako bi iskoristio sredstva iz drugih izvora financiranja koja mu stoje na raspolaganju. Za Muzej Belišće to je iznimno važno jer ga njegov industrijski karakter izdvaja iz mreže muzeja u regiji. U njegovu stalnom postavu prikazuje se razvoj industrije, naselja, društveni život grada Belišća te izdvojena kompozicija Spomen vlaka nekadašnje uskotračne željeznice.
Zbirka Muzeja smještena je u jednoj od najstarijih zgrada Belišća (iz 1884./5.) u kompleksu radničkih kuća na Vijencu S. H. Gutmanna.

Lidija Aničić
Spomen-soba
“Restauracija namještaja iz ostavštine obitelji Gutmann jako je važna stavka u budućem radu Muzeja s obzirom na to da je riječ o jednom od najvrjednijih eksponata u muzejskom fundusu. Postavljanjem spomen-sobe obitelji Gutmann Muzej Belišće obogatio bi svoj stalni postav i nastavio promicati kulturnu baštinu Belišća, ali i ovoga dijela RH”, drže u belišćanskom Muzeju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike