Regija
‘‘STARA DAMA‘‘ U NOVOM RUHU

Sredstvima HOK-a uskoro
će biti obnovljena zgrada
Udruženja obrtnika Orahovice
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
ORAHOVICA - Puno je povijesnih zgrada u našim gradovima koje bilježe poneku zapaženu povijesnu notu. Orahovica, kao iznimno bogato povijesno središte ovog dijela Hrvatske, prepuna je takvih zgrada i objekata, a jedna od njih je zgrada Udruženja obrtnika, koja ima bogatu povijesnu priču.
Zgradu Udruženja obrtnika u središtu Orahovice stari Orahovčani i dandanas zovu ‘‘toplice‘‘, jer je u toj zgradi 70-ih godina prošlog stoljeća radila gostionica pod nazivom ‘‘Toplice‘‘, koja je imala kuglanu i ljudi su se rado družili u njoj, a tada su već tamo i obrtnici imali svoje lokale. U toj zgradi je 14. ožujka 1990. krenula borba za hrvatsku samostalnost osnivanjem ogranka HDZ-a Orahovica, a posebno je važna ova zgrada jer je ona i rodna kuća jednog od najvećih geologa i planinara u hrvatskoj povijesti - dr. Josipa Poljaka - kome je na toj kući 2007. na 115 obljetnicu smrti otkrivena i spomen-ploča. Ova će zgrada konačno dobiti novo ruho zahvaljujući ideji i želji Udruženja obrtnika Orahovica, pomoći HOK-a i Županijske komore Virovitica.


- Zgrada je u dosta derutnom stanju, a posebno veliki problem stvaraju dva velika prozora koja propuštaju i teško ju je zagrijati. Zato smo krenuli u inicijativu obnove i zahvaljujući HOK-u i Županijskoj obrtničkoj komori Virovitica dobili smo sredstva od oko 50 tisuća kuna kojima ćemo najprije izmijeniti stolariju, a potom nam je želja krenuti u sanaciju krovišta, a, ako financijski bude moguće, i kompletnu unutrašnjost. Želimo našu veliku salu opremiti projektorom i platnom kako bi bila spremna za naše sastanke i prezentacije, ali isto tako i za sve ostale orahovačke udruge spremni smo otvoriti svoja vrata – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica Damir Vanek na posljednjem sastanku Upravnog odbora. Predsjednik Županijske obrtničke komore Virovitica Zoran Horić ispričao je kako je došlo do donacije navedenih sredstava.
- Riječ je o, hajdemo reći, o inicijalnim sredstvima koja smo dobili od HOK-a za obnovu ove zgrade koja ima dugu povijesnu i obrtničku tradiciju, a ova ‘‘stara dama‘‘ doista je to i zaslužila. Naravno da ova sredstva neće biti dovoljna za kompletnu obnovu, ali važno je da se krenulo i vjerujem da će se sami obrtnici uključiti u ovu priču jer se sve ovo radi upravo za njih. Drago mi je što smo mi kao Županijska komora pomogli u ovoj priči, a isto tako i da sam i sam osobno mogao učiniti nešto kao, eto, novi predsjednik Odbora za promidžbu i informiranje HOK-a - rekao je Horić. V.Grgurić
Zgrada je i rodna kuća jednog od najvećih geologa i planinara u hrvatskoj povijesti dr. Josipa Poljaka
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike