Regija
TRANSPARENTNOST BARANJSKIH PRORAČUNA

Pet za Beli Manastir i Draž, Dardi jedinica
Objavljeno 11. srpnja, 2019.
Ocjene za transparentnost proračuna baranjskih jedinica lokalne samouprave vrlo su šarolike, a prosječna je ocjena bila 3,3
BELI MANASTIR - Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Poboljšanje

Kako ističu, prosječna proračunska transparentnost - mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama, iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5.


- To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati uložiti još mnogo truda kako bi zadovoljili obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama te preporuke Ministarstva financija - tvrde u Institutu. Objašnjavaju kako transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, te kako se na taj način građanima omogućuje pravovremeno informiranje i mogućnost utjecanja na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava, odnosno ponuda javnih dobara i usluga te povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Ocjene za transparentnost proračuna baranjskih jedinica lokalne samouprave su šarolike, a prosječna ocjena je 3,3. Peticom je ocijenjena transparentnost proračuna Grada Belog Manastira i Općine Draž, četvorke su ‘‘zaradili‘‘ općine Kneževi Vinogradi i Petlovac, trojke općine Bilje, Popovac i Čeminac, a dvojku općina Jagodnjak. Jedina negativna ocjena na području Baranje pripala je Općini Darda.
Iznenađeni

- Iznenađeni smo ovom ocjenom, tim više što je naš proračun transparentan i vidljiv na općinskim web-stranicama - kaže Antonio Branilović, zamjenik načelnika Općine Darda, dodajući kako ih ova ocjena previše ne zabrinjava, jer misli da građanima stoje na usluzi, odnosno da su dokumenti vidljivi. Priznaje kako Općina Darda, poput nekih, ne šalje linkove Institutu za javne financije i ostalim ustanovama da bi dobila dobre ocjene. Zoran Kontak, načelnik Općine Popovac, koja je dobila ocjenu tri, ističe kako jedan dokument na njihovim web-stranicama nije objavljen isključivo tehničkom pogreškom, što će vrlo brzo biti ispravljeno.


- Već iduće godine nastojat ćemo postaviti proračunski vodič za građane da bi proračun bio još vidljiviji i dostupniji - kaže Kontak. U belomanastirskoj gradskoj upravi objavom Instituta za javne financije, dakako, zadovoljni su.


- Grad Beli Manastir kontinuirano radi na poboljšanju transparentnosti svoga djelovanja te je tako i u području transparentnosti proračuna unazad dvije godine napredovao s negativne ocjene na ocjenu 5. Ovo je priznanje svakako još jedan dodatni motiv da i dalje jačamo našu otvorenost i transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima - poručuju belomanastirski gradski oci.
Ivica Getto
dvojka
JEDVA PROLAZNU OCJENU IMA OPĆINA JAGODNJAK
Nema ni zakonom obveznih dokumanta
Kako stoji u Newsletteru Instituta za javne financije, svake se godine objavljuje sve više proračunskih dokumenata, pa ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4,3, a općina 3,8. Dosta je gradova i još više općina koje ne objavljuju čak ni one zakonom obvezne dokumente, a još je veći broj gradova i općina koji ne slijede preporuke Ministarstva financija. Iako sama objava svih tih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, mora se ona i propisivati i poticati kao inicijativu k višim razinama transparentnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike