Osijek
PROGRAM ERASMUS+

Učenici u Češkoj obilazili farme i obavljali praksu
Objavljeno 10. srpnja, 2019.
Iskustva iz Njemačke i Češke stekli su i učenici i nastavnici, stoga svi žele da se nastave ovakvi projekti

”Rastemo zajedno” naziv je prvog samostalnog projekta Poljoprivredne i veterinarske školi Osijek u sklopu programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, mlade i sport. Taj je program usmjeren jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja i povezivanja obrazovanja i osposobljavanja s poslovnim sektorom.


"Agencija za mobilnost i programe EU-a odobrila je našoj školi projekt ‘Rastemo zajedno’ iz programa Erasmus+, čija je vrijednost 41.729 eura. Iako smo i do sada sudjelovali u programu Erasmus+ kao partneri u projektima, ponosni smo jer je ovo naš prvi samostalni projekt. U njemu je sudjelovalo 12 učenika i deset profesora, nastavnici su bili na stručnom usavršavanju u Njemačkoj, a učenici, u pratnji dviju nastavnica, na stručnoj praksi u Češkoj", kaže prof. Snježana Stivaničević, projektna koordinatorica.


Nastavnik veterinarske skupine predmeta Dinko Kralik i njegove kolegice Verena Rennic i Branka Dubravac boravili su u Frankfurtu na Majni, gdje su posjetili Gradski ured za zaštitu životinja, farmu muznih krava Dairy farm Wien, farmu organske proizvodnje Dottenfelderhoff, jahački klub Reitklub von Nordheim, Paul Ehrlich Schule, modernu veterinarsku kliniku za dijagnosticiranje bolesti, sklonište za životinje Tierhiem Hochtaunus te Kroatische Wirschaftsverienigung, partnera na ovom projektu. "Bilo je to divno iskustvo i svakako ga treba ponoviti. Bogatiji smo za nove spoznaje, stručne i kulturne te jezične kompetencije", kaže prof. Kralik.


Njegove dojmove dijele nastavnice Viktorija Alagić, Gorana Spajić i Željka Jambrović, koje su također bile na stručnom usavršavanju u Frankfurtu na Majni. "Proširili smo znanja iz struke te usavršili njemački jezik. Dojmila nas se točnost, radna disciplina i pouzdanost naših njemačkih domaćina. Mnogo rade s djecom, od vrtićke dobi do studenata, i svi ti mladi uključeni su u različite aktivnosti, od sajmova do programa na institutima. I mi bismo mogli prema uzoru na njih primijeniti slične programe u našoj školi”, kaže prof. Jambrović.


Prezadovoljan stručnim usavršavanjem u Njemačkoj je i prof. Marin Marić: “Od organizacije do provedbe, sve je bilo izvrsno. Vidjeli smo različite vrste proizvodnje, primjerice - od sjemena do gotovog proizvoda, sve se radi na jednom imanju. Bilo je zanimljivo i poučno.”
Učenici su dva tjedna boravili u češkom gradiću Taboru, gdje su obilazili farme konja, goveda, svinja i peradi, obavljali osnovne zadatke veterinarskog tehničara te upoznali drukčije metode liječenja životinja. “Ukratko, predivno iskustvo”, kažu Karla i Ivana, a Ena dodaje: “Česi su slični nama, zabavni, opušteni, ali i usmjereni na poljoprivredu i uzgoj životinja.” Petar kaže da su farme u Češkoj drukčije nego u nas, no snašli su se i obavljali sve poslove koje su domaćini od njih tražili. Matej dodaje da je sporazumijevanje išlo malo teže jer njihovi domaćini nisu znali engleski, ali je kombinacija češkog, ruskog i hrvatskog bila zadovoljavajuća.


Vesna LATINOVIĆ
STEKLI ISKUSTVO
Učenici su liječili životinje, vadili krv konjima, cijepili pse i još mnogo toga što će im svakako trebati u njihovu budućem poslu. Profesorica Irena Ostrički Gerber i Snježana Stivaničević bile su s učenicima u Taboru i Pragu. Kažu da su učenici stekli vrijedne kompetencije, ali i dostojno predstavili svoju školu i zemlju u Češkoj.
Farme u Češkoj drukčije nego u Hrvatskoj, no osječki su se učenici odlično snašli i obavljali sve poslove
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike