Regija
U CRKVI GOSPE SNJEŽNE U HARKANOVCIMA

Spomen-ploča Ćirilu Kosu u "slavonskoj Sikstinskoj kapeli
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Premda nije rođen u Harkanovcima, biskup Ćiril ih je uvijek smatrao svojim domom
HARKANOVCI - Ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života, mons. Ćiril Kos 19. 11. 1919. - 6. 7. 2003./đakovački i srijemski biskup (1974. - 1997.)/Ovdje u župnoj crkvi Gospe Snježne gdje je od 1925. upijao snagu vjere i slavio sveta otajstva te odazvavši se svećeničkom pozivu 1944. prikazao svoju mladu misu u 100. obljetnici njegova rođenja podigoše zahvalni pastiri i vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije - tekst je koji stoji na novootkrivenoj spomen-ploči postavljenoj u čast mons. Ćirila Kosa u crkvi Gospe Snježne u Harkanovcima, koja je u subotu svečano otkrivena u povodu 100. obljetnice njegova rođenja i 16. godišnjice njegove smrti.Spomen-ploču zajednički su otkrili đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić i župnik župe Harkanovci Josip Martinović, a uz njih na svečanom misnom slavlju koje se predslavilo u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem i pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem u poznatoj "slavonskoj Sikstinskoj kapeli" sudjelovali su i mnogi svećenici iz Valpovačkog dekanata i okolice, župljani harkanovačke župe i mnogi vjernici i gosti te rodbina pokojnog Ćirila Kosa.

- Rijetko se događa da se tri biskupa nađu na istom mjestu, a ovoga puta to se znakovito dogodilo upravo u Harkanovcima. u povodu 100. godišnjice rođenja harkanovačkog sina Ćirila Kosa. Premda Harkanovci nisu njegovo rodno mjesto, jer se u njih doselio kao dječak sa šest godina, ovdje je proveo dobar dio djetinjstva i mladosti sve dok ga Gospodin nije na osobit način pozvao u svoju službu. No nikada nije zaboravio Harkanovce, u koje se uvijek rado vraćao, i svoju župu koja je iznjedrila lijep broj svećenika, redovnika i redovnica, ali ni crkvu Gospe Snježne koju je od milja zvao "dragom Gospom harkanovačkom" - kazao je u svom govoru harkanovački župnik.

U nadahnutoj homiliji nadbiskup Srakić, koji je također iz "valpovačkih Belih sela", Ivanovaca, i kojemu su ovom prigodom njegovi Ivanovčani čestitali rođendan, prisjetio se dana, godina i desetljeća provedenih uz biskupa Ćirila, koji mu je u mnogome bio uzor, potpora, ali i duhovni vođa.

- Biskupija je smatrala svojom dužnošću da obilježi ovu obljetnicu i zato smo se svi mi danas skupili na ovom mjestu da se prisjetimo čovjeka koji je jednostavno bio za sve: duša i pokretač bogoslovskog života, iznimno obrazovan, koji je bio nadaleko poznat po tome da je odlično govorio latinski, da su svi s radošću slušali njegova predavanja i cijenili njegov rad u koji svakako treba ubrojiti i prevođenje te tiskanje knjiga, ali i teret političkog privođenja i višegodišnjeg boravka u zatvoru te kasnije upravljanja biskupijom - samo su neke od vrlina koje je pred okupljenim vjernicima naveo njegov suvremenik i nasljednik Marin Srakić, koji je kao dječak od sedam godina s ocem i sam nazočio Ćirilovoj mladoj misi u Harkanovcima 16. srpnja 1944. godine.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike