Kultura
"PRIČA O MOJIM NAMA" - IZLOŽBA MAJE GJAJIĆ U ZAGREBU

Mnogostrukost identiteta u nama
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
Izložba Priča o mojim nama mlade osječke autorice Maje Gjajić bit će otvorena u zagrebačkoj galeriji CEKAO 8. srpnja. Prvo je to samostalno predstavljanje zagrebačkoj publici ove autorice, koju će publika ovom prilikom upoznati preko njezine cijanotipije i grafike. Maja Gjajić studentica je druge godine diplomskog studija na likovnom odsjeku AUKOS-a (smjer grafika). Izložbu u galeriji CEKAO možete pogledati do 16. kolovoza.


"Mnogostrukost identiteta koji počivaju u nama usporedno se preoblikuju svakim novim iskustvom i doživljajem, čega postajemo svjesni tek u trenutku vlastitog unutarnjeg putovanja između slojeva sebstva. Upravo se tim slojevima, na formalnoj i metafizičkoj razini, bavi Maja Gjajić u svojim radovima.


Višeslojni fotografski poliptisi izrađeni tehnikom cijanotipije njezino su istraživanje kroz sve sociološke aspekte koji formiraju naše osobnosti. Autorica ovom tehnikom u ciklusu Priča o mojim nama izrađuje portrete ljudi koji različitim ekspresijama lica dočaravaju identitete u koje se ukalupljujemo pri svakoj interakciji, ali i identitete koji se takvim kontaktom stvaraju. Time se ostvaruje krug povratne informacije, kojim unutar sebe stvaramo i reproduciramo sve ono što osjećamo. Jednako kao što je taj unutarnji proces fragilan i kontingentan, tako je i proces izrade cijanotipije nepredvidiv, sklon pogrešci i eksperimentu. Stoga predstavlja zornu materijalizaciju kompleksnosti našeg unutarnjeg bića.


S druge strane, ciklus Apsorpcije bavi se ovom tematikom na formalnoj razini tehničkog istraživanja granica grafičkog medija. Međutim, unatoč tomu što se u ovom ciklusu Maja Gjajić ne bavi pitanjima sociološke konceptualizacije identiteta, ona ipak i dalje putuje među slojevima. Među slojevima grafika preko kojih istražuje slojeve vlastitosti, umjetničkog izraza i njegovim mogućnostima koje komunicira.

Tako je istraživanje sebe kroz kontakt s drugima okosnica umjetničkog djelovanja Maje Gjajić. Tek kroz susret s drugima možemo pojmiti sebe, sagledavajući uspomene koje smo stvorili... Ciklusom Komadići zemlje bavi se uspomenama, sjećanjima stečenima na brojnim putovanjima, nastale u interakciji s različitim ljudima i krajolicima, a koje mapira preko grafika, čija pojavnost djeluje poput mnemotehnika za prizivanje osjećaja, uspomena i iskustava. Uspomenama koje komuniciraju, koje nas mijenjaju. Uspomenama koje naposljetku postaju i naše" - piše Maja Flajsig. N.Vek.
Izložba je otvorena do 16. kolovoza, a publika će ovom prilikom upoznati njezine cijanotipije i grafike
8.

kolovoza osječka se umjetnica prvi put samostalno predstavlja zagrebačkoj publici u galeriji CEKAO
Možda ste propustili...

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

Najčitanije iz rubrike