Autoglas
URBANI CROSSOVER IZ KIJE

XCeed: Sportski karakter i odlična upravljivost
Objavljeno 2. srpnja, 2019.
Nova Kia Xceed proizvodi se u Kijinoj tvornici u slovačkoj Žilini, a u prodaja u Europi, uključujući i RH, kreće najesen

XCeed novi je urbani crossover iz Kije i on je sportska alternativa tradicionalnim sportskim terencima i glede izgleda i glede načina vožnje. Proizvodi se u Kijinoj europskoj tvornici u slovačkom gradu Žilina, a prodaja u Europi kreće ujesen. S boka je primjetan relativno dug pokrov motora koji se proteže do A-stupa iza prednjih kotača, što daje vozilu sportsku, unatrag zategnutu siluetu. Dok je međuosovinski razmak jednak kao kod svih izvedbi Ceeda (2.650 mm), prednji i stražnji prevjes XCeeda duži su u odnosu na hatchback – sprijeda za 25 mm (905 mm), a straga za 60 mm (840 mm). XCeedova udaljenost od poda iznosi 174 mm (sa 16-inčnim naplatcima) i 184 mm (s 18-inčnim naplatcima), što je do 42 mm više u odnosu na 5-vratnog Ceeda. ‘Plutajući‘ zaslon na dodir s infotainment sustavom odskače na armaturnoj ploči, a niže postavljena instrument-ploča nudi puno prekidača, tastera i brojača namijenjenih upravljanju glasnoće, grijanja i hlađenja.

Svestranost
Vrlo ergonomski prekidači napravljeni su kako bi vozačima omogućavali brzu promjenu ambijenta u kabini bez pomicanja pogleda s ceste duže nego što je to potrebno.

Unutrašnjost je obrađena suvremenim, na dodir mekšim, materijalima, armaturnom pločom od satena, koji donosi profinjen ambijent.

Dužinom od 4395 mm Kia XCeed je 85 milimetara duži od 5-vratnog Ceeda i 90 mm kraći od Sportagea. Njegova maksimalna visina krova je 1.490 mm, što znači da je 43 mm viši od Ceeda i 155 mm niži od Sportagea. Duži stražnji prevjes XCeeda zaslužan je za duži prtljažnik, čija zapremina iznosi 426 litara (VDA). S položenim stražnjim sjedalima zapremina naraste na 1378 litara. Svestranost omogućavaju djeljiva klupa (u omjeru 40:20:40), električno otvaranje/zatvaranje prtljažnika, dvostruko dno u prtljažniku, koje se može odstraniti i tako ponuditi još više prostora ili omogućava skriven pretinac u prtljažniku.

Živahni motori
Kia XCeed jedan je od prvih modela u Europi koji nudi Kijin inovativni telematski sustav UVO Connect, koji povezuje vozača sa svijetom oko sebe pružanjem važnih informacija preko touchscreen zaslona u kabini i vozačeva pametnog telefona. Kia XCeed dobio je nove hidraulične amortizere koji su standardni na prednjoj osovini kod svih oprema i motora. Ventili i opruge, koji plivaju u ulju hidrauličnih amortizera, pružaju optimalnu vožnju preko udarnih jama. Time se sprječava poskakivanje karoserije kada se ovjes odazove nakon brzog stiskanja.

Kia XCeed pokreću živahni turbo motori. Trocilindrični 1.0 T-GDi proizvodi 120 KS i 172 Nm okretnog momenta, a četverocilindrični 1.4 T-GDi proizvodi 140 KS i ima okretni moment od 242 Nm. Najsnažniji motor u XCeedovoj ponudi je 1,6-litreni T-GDi motor. S maksimalnom snagom od 204 KS i okretnim momentom od 265 Nm, ovaj mišićavi 1.6 T-GDi odlično se slaže s performansama vozila u različitim uvjetima vožnje. Kia XCeed raspoloživ je i s dva motora Smartstream – sa 115 KS i 136 KS.

S izuzetkom 1.0 T-GDI, svi motori mogu snagu prenositi na prednji par kotača preko 6-stupanjskog ručnog ili 7-stupanjskog automatskog mjenjača s dva kvačila.

Milan Bugarić
Aluminijski naplatci
Obuven u 16- ili 18-inčne aluminijske naplatke s Michelinovim (16-inčnim) ili Continental SportContact 5 (18-inčnim) pneumaticima, Kia XCeed vozačima nudi visok stupanj prianjanja, kao i zabavnu i progresivnu upravljivost. Kijin sustav izbora načina vožnje (DMS) vozačima omogućava prilagođavanje tvrdoće upravljača, odziv pedale za gas, a kod modela s dvostrukim kvačilom i prilagođavanje odzivnosti brzina. Odabirom načina ‘Sport’ vozači suptilno poboljšavaju vrijeme odziva.
4395

milimetara dugačak je novi Kia XCeed
1378

litara maksimalna je zapremnina prtljažnika
Kia XCeed sportska je alternativa tradicionalnim sportskim terencima
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala