Regija
REZULTATI ANALIZE VODE NA VIROVIMA:

Do pomora ribe došlo je zbog manjka kisika
Objavljeno 27. lipnja, 2019.
Uzorkovanje obavio Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, izmjerena temperatura bila je visoka

Vezani članci

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE VODE

Iznenadno uginuće ribe na izletištu Županjski virovi

ŽUPANJA - Županjci i dalje čekaju rezultate analize uzoraka vode koji su iz vodotoka Županjski virovi uzeti još u ponedjeljak, 17. lipnja.Prije gotovo dva tjedna ondje je došlo do velikog uginuća ribe. Zabrinuti i uznemireni ribiči sumnjaju da je u pitanju ljudski faktor i da je voda zagađena herbicidima, a sve se glasnije spominje i novosagrađena bioelektrana. Situaciju na Županjskim virovima ocjenjuju katastrofalnom, velike količine ribe su stradale, a osnovno je pitanje, napominju, što će biti s vodom i o kolikom stupnju zagađenosti je riječ.

Nezadovoljstvo i ogorčenost građani iskazuju i na društvenim mrežama. Revoltirani su i tvrde da odgovorni pojedinci i institucije već danima nisu napravili ništa. Županjskim virovima se, tvrde, i dalje širi nesnosan smrad, na površini i dalje ima ribe u poodmakloj fazi raspadanja, što su i fotografirali. Županjci strahuju da su izgubili Virove na tko zna koliko godina.

No Goran Musa iz Hrvatskih voda, VGO "Biđ-Bosut", ne misli tako i uvjeren je da je do iznenadnog uginuća ribe došlo zbog visoke temperature vode i nedostatka kisika, što su Glasu Slavonije iz Direkcije Hrvatskih voda jučer poslijepodne i potvrdili.

Nije ekoincident
- To je masovna pojava. Biđ-bosutsko polje ima sve vodotoke koji nisu protočni i voda se jednostavno pregrije. Nije riječ samo o Županjskim virovima, imamo takvih slučajeva i na drugim lokacijama – ističe Musa. Dodaje da je svu uginulu ribu koja je plutala na površini vode na Virovima 19. lipnja pokupio u mrežu i zbrinuo.

- Ovo nije ekoincident. Svatko na terenu ima svoju teoriju, jedni kažu da je to od herbicida, drugi su sigurni da je uzročnik bioenergana koja još nije ni počela raditi, ali to nije istina. To je prirodna pojava, jer tamo gdje je pola metra ili metar vode u koritima kanala, a ima još metar mulja i organskih tvari što se raspadaju, dolazi do nedostatka kisika, potroši se, voda prokuha i to je bit priče - tvrdi Musa.

Pojašnjava da je vodotok Virovi stari rukavac Save koja je ondje nekada davno tekla i to korito nikada nije čišćeno. Iz njega bi, napominje, trebalo izvaditi metar i pol mulja i onda bi to bila malo dublja voda u kojoj bi riba imala mogućnost birati toplu vodu na površini ili dolje hladniju.

Nema uginulih
Predsjednik Ribolovnog saveza VSŽ-a Ivan Japundžić jučer je nakon našeg poziva odmah otišao na Županjske virove.

- Prošao sam dionicu od nadvožnjaka do šumarske kuće dugu oko dva kilometra i cijelim putem na površini vode nema ni jedne jedine uginule ribice - ustvrdio je. Predsjednik ŠRD-a Sava Županja Ante Klanac jučer nam je kazao da čeka rezultate analize vode i tek kada ih dobije moći će se očitovati.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Hrvatskih voda jučer su pojasnili da su odmah nakon prijave o pomoru ribe na izletištu organizirali uzorkovanje površinskih voda preko ovlaštenog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske Županije.

Marija Lešić Omerović
HRVATSKE VODE: REDOVITA POJAVA LJETI
Uzorkovanje je obavljeno na Virovima, uzvodno od Lovačkog doma i na kanalu uz energanu uz most za pješake. U oba uzorka izmjerena temperatura vode bila je visoka. “Zbog visokih temperatura i niskih vodostaja na vodotocima znatno pada vrijednost otopljenog kisika u vodi. Pri padu kisika < 4,0 mg/l dolazi do zijeva riba, a kod još nižih vrijednosti otopljenog kisika 1-2 mg/l i uginuća riba. Kod visokih temperatura i niskog vodostaja dolazi i do bujanja vodenog bilja što dodatno smanjuje količinu otopljenog kisika u vodi”, stoji u odgovoru.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike