Kultura
KNJIŽEVNI PROGRAM

Književnost za sladokusce
Objavljeno 27. lipnja, 2019.

Osijek je nekoć bio sjecište putova, zbog čega je ponosno nosio titulu inkubatora novih tijekova i polazišne točke stvaranja svega umjetničkog. Valja nam zato otvoriti vrata i osluhnuti svijet. A svijet nam se obraća riječju. Odlučili smo zato tijekom Osječkog ljeta kulture u Osijeku ugostiti ponajbolje majstore pisane riječi.

Književno putovanje u subotu, 29. lipnja otvara bosanskohercegovački pisac i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović svojim šestim romanom u nizu, romanom kronikom „Ljetopis o kralju Tvrtku“. Ovaj sjajan roman, plod dvadesetogodišnjeg prikupljanja građe, u prvome licu ljetopisca i velikog dijaka Hotijena kazuje četrnaesto stoljeće na bosanskome području i slavni put velikoga kralja Tvrtka I, premalo poznati srednji vijek u koji je identitetski pustilo korijen sve što jesmo.

Osječka omiljena književnica Jasna Horvat će svima zainteresiranima 30. lipnja kroz prezentaciju svog novog djela „OSvojski“ baš iz osječkoga očišta protumačiti unutarnji svijet vojskovođe i plemenitaša Eugena Savojskog.

Arhitektonska poslastica, monografija Margarete Turkalj Podmanicki, „Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije“ bit će predstavljena 5. srpnja kao podsjetnik koliko sve profano počiva na sakralnome.

Zoran Predin, zaštitno lice i akter mitskog Lačnog Franca, Osječanima će se predstaviti 8. srpnja knjigom proznih minijatura „Glavom kroz zid“, a zatim im darovati i minikoncert kojim će atmosferično zaokružiti predstavljanje svog drugog literarnog čeda u nizu. Njegova prozna zbirka, naime, govori i o zgodama iz razdoblja Lačnoga Franca, ali i o buntovništvu, strahu od zubara, kao i tmurnoj političkoj sadašnjosti.

Književni ljetni niz poput šećera na kraju zatvara sjajni Miljenko Jergović svojim najnovijim remek-djelom: „Selidbom“. Priča je to o autorovu povratku u već mitski sarajevski Sepetarevac, mjesto njegova počela i odrastanja, priča o promišljanju i mijenama, svrsi stvari i njihova probiranja, o svemu što nam je sudba tegliti za nama, o svemu što bismo trebali odbaciti.

Zajednički nazivnik ovom ljetnom propitivanju literature i života posve izvjesno je identitet i njegove granice, opravdanost i značaj. Posve izvjesno će privući sve kojima knjiga i pisana riječ još išta znače.

Ivana Šojat
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike