Regija
SLATINSKE „LISICE“ U LAGERU SEKULINCI

Boravak u survival kampu novo je iskustvo izviđača
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

SLATINA - Premda je na kraju nastavne godine slatinski Izviđački odred Lisice prorijeđen jer njegovi članovi sudjeluju u mnogim školskim natjecanjima i izvanškolskim aktivnostima, ipak je više nego uspješno provedena aktivnost trodnevnog boravka odreda u izviđačko-taktičkom survival kamp u lageru Sekulinci na području općine Voćin. – Ideja samog survival kampa svima nam je poznata, no kad kampu dodate naoružanu stražu, taktičke vježbe pucanja i višesatno predavanje o oružju i prvoj pomoći, dobijete ono što se toga vikenda događalo u lageru Sekulinci, pojasnio je voditelj odreda i kampa Denis Cukor.


Riječ je o uspješno uspostavljenoj suradnji izviđača sa slatinskim Airsoft klubom, a suradnja s ostalim udrugama sastavni je dio „odredskih“ aktivnosti. – Tako je došlo do naizgled čudnog, no zapravo vrlo zanimljivog i pitkog koktela između Airsoft kluba Slatina i Lisica. Odlučili smo podignuti ljestvicu i priuštiti našim lisicama, kao i "airsoftovcima", nezaboravni vikend pun neistraženih talenata i novih saznanja.


Nakon što je završila nastava u školama pa su učenici „oslobođeni“ redovitih školskih obveza, boravak u prirodi i druženje daleko od školskih klupa proteklo je u dobrom raspoloženju. – Bilo je opušteno, standardno postavljanje logora, kuhanje, pranje suđa i držanje straže upotpunili su predavanja i praktični rad s airsoft oružjem i zaštitnom opremom, naravno, uz sve moguće mjere opreza i medicinskog tehničara u pripremi. Nije bilo apsolutno nikakvih problema, osim dosadnih komaraca i tu i tamo kojeg ogrebanog koljena zbog zalijevanja protivnika hladnom potočkom vodom. Subotnja večer bila je rezervirana za sve trikove prve pomoći na terenu, što je neophodno za svaku misiju. Noću se držala staža, ujutro se razgibavalo, doručkovalo, pregledavalo šatore, ali sve nekako lagano i uz „hrpu“ smijeha. Zalijevanje je bilo konstanta i nikad nisi znao tko te i kada čeka u zasjedi. Ali zbog vrućine, svaki mlaz vode, pa i neočekivani, vrlo je dobrodošlo.


Posljednji dan kampa bio je posvećen tehnikama preživljavanja i raznoj opremi za to. Između ostaloga, izviđači su pokušali izgraditi sklonište sa samo jednim alatom. Premda nije bilo izgledno da će uspjeti, oni su iznenadili ostale sudionike kampa jer i to im je pošlo za rukom. Na kraju podijeljene su i nagrade sudionicima kampa za ekipne i pojedinačne uspjehe u pojedinim aktivnostima.


Pakiranje opreme za odlazak kućama ponešto je umanjilo dobro raspoloženje, jer svima je bilo žao što je kamp trajao tako kratko i rado bi produljili boravak u prirodi. Ostala je želja da se ovaj čudan, a vrlo zadovoljavajući „koktel“ ponovi što prije.


Lisice su zahvalne Airsoft klubu Slatina, nositelju projekta, na odličnoj organizaciji, veselom društvu i znanju koje su im članovi kluba prenijeli. Slatinski izviđači zahvalili su i donatorima koji su im pomogli u realizaciji projekta, Burger Caffe-u, Gear Up Shopu, Lovačkoj udruzi Jelen iz Noskovaca i tvrtki Komrad te Gradu Slatini na podržavanju ovog odličnog projekta.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike