Regija
‘’ZAŽELI’’ U ZDENCIMA

Deset žena počinje pomagati 48 starih i nemoćnih osoba
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Projekt financira Europski socijalni fond, a traje od 14. prosinca 2018. do 14. lipnja 2021.
ZDENCI

I Općina Zdenci uključila se u veliki nacionalni projekt ‘‘Zaželi‘‘, u ovoj općini pod radnim naslovom ‘‘Pomoć zajednici‘‘.

U muzejsko-galerijskom prostoru održana je početna konferencija u nazočnosti 10 žena, koje su zaposlene preko ovog projekta, načelnika općine Zdenci Tomislava Durmića, direktorica obrta za konzultantske usluge Sintagma, zadužene za provedbu ovog projekta Senka Vranić te predstavnice Centra za socijalnu skrb Slatina. U uvodu konferencije Senka Vranić upoznala je zaposlenice s temeljnim odredbama projekta.

- Pravila ovog projekta striktno su propisana i moraju se poštovati. U sklopu projekta sadržano je niz aktivnosti koje moraju biti provedene tijekom 30 mjeseci, a njegov je osnovni cilj pomoći zapošljavanju žena na ruralnim područjima te pomoći starijim i nemoćnim, potrebitim osobama u osiguranju osnovnih uvjeta života i socijalizacije – rekla je, među ostalim, Vranić. Načelnik općine Tomislav Durmić naglasio je kako se projekt financira u okviru Operativnog programa ‘‘učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.‘‘ iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

- Ukupna vrijednost projekta je 1.767.793,37 kuna, a razdoblje provedbe je od 14. prosinca 2018. do 14. lipnja 2021. Deset zaposlenih žena brinut će se o 48 starijih i nemoćnih osoba s područja općine, a cilj je cijele ove priče uključivanje žena u nepovoljnom položaju s nižom razinom obrazovanja u tržište rada zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a u želji osnaživanja i unaprjeđivanja njihova radnog potencijala i smanjenja rizika od siromaštva. Isto tako osposobljavanjem i obrazovanjem koje zaposlenice moraju proći za ovaj projekt steći će uvjete za nova buduća zaposlenja u sličnim projektima – rekao je Durmić te naglasio kako su partneri na projektu Centar za socijalnu skrb Slatina i HZZ Virovitica.

- Na temelju ostvarenog partnerstva i suradnje na projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala, što će rezultirati daljnjim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta i na lokalnoj i regionalnoj, ali i na nacionalnoj razini. Razmjena iskustva, dobri rezultati i primjeri dobre prakse na ovom projektu bit će svakako odličan pokretač motivacije za pokretanje novih ovakvih i sličnih programa s istim ciljem. Od srca svim zaposlenicama i koordinatorici želim puno sreće u poslu, a naravno, ja osobno, kao i svi djelatnici općinske uprave na raspolaganju smo za svu potrebnu pomoć. Dugo smo očekivali ovaj projekt i evo sada sam siguran da će sve teći prema planu - zaključio je Durmić. Koordinatorica projekta bit će Sanja Žužić.

- Riječ je o ženama koje sve poznajem i sigurna sam da neće biti nikakvih problema u radu. S moje strane će imati svaku moguću potporu, zadužena sam za rješavanje svih eventualnih problema i eto, svi zapravo jedva čekao da posao krene, a to je već od srijede - rekla je Žužić te potom uručila zaposlenicama potrebnu opremu za provođenje posla u koju su uključeni bicikli, kišobrani, kabanice, ruksaci te majice s logom projekta.       

Vladimir Grgurić
Vrijednost projekta je 1.767.793,37 kuna, a razdoblje provedbe je od 14. prosinca 2018. do 14. lipnja 2021.
Razgovor važan
Irena Fekete iz Zdenaca jedna je od zaposlenica. “Drago mi je što ću svojim radom nekome olakšati svakodnevicu. Naravno, kako smo i čuli na početnoj konferenciji, mi smo tu i za razgovor s korisnicima jer ponekad je to njima najbolji lijek za sve probleme”, rekla je.
Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike