Regija
ZAPOSLENI U ŽUPANIJSKIM SLUŽBAMA

U najistočnijoj županiji 113 zaposlenih, bit će još troje
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Nova su zapošljavanja zbog zamjena za porodiljni i povećanja posla
VINKOVCI - Na nedavnoj Županijskoj skupštini, između ostalog, raspravljalo se i o izmjenama i dopunama županijskog proračuna za ovu godinu koji je oko 919 milijuna kuna i povećan je za 54 milijuna, poglavito zahvaljujući podignutim rukama zastupnika vladajuće koalicije. Oporbenjaci su imali primjedbe i glasali su protiv, a zastupnik Zlatko Cegledi iz SDP-a pokrenuo je pitanje zapošljavanja u županijskim službama i rekao kako je Vukovarsko-srijemska županija prema broju novozaposlenih na drugom mjestu među slavonskim županijama. Prema podacima Službe za poslove proračuna i javnih financija, u proračunu za ovu godinu stavka za plaće iznosi 266 milijuna kuna.- Na nekom sam portalu vidio podatke o novozaposlenima u slavonskim županijama, na drugom mjestu je naša županija s 14 novozaposlenih. Stalno se govori o transparentnosti pa neka se to primjenjuje i pri zapošljavanju u županijsku administraciju. Uostalom, lokalna sampouprava o ničemu bitnom ne odlučuje pa mi na Županijskoj skupštini jedino glasamo o proračunu, a sve ostalo su godišnja izvješća o poslovanju i planovima i nekada se upitam koja je uopće svrha našeg postojanja. Možda županijske službe postoje samo za uhljebljenje stranački podobnih ljudi. Župan Božo Galić nam je odgovorio kako bi bilo šteta mlade osobe koje prođu stručno osposobljavanje u županijskim službama ne zaposliti i dati im priliku. No meni opet to nije dovoljno razložno objašnjenje – kaže Cegledi.

- Na dan 1. svibnja imamo 113 osoba zaposlenih na neodređeno vrijeme, 14 osoba na određeno vrijeme, jednu osobu na mjestu voditelja projekta koja se vodi u Županiji, ali se plaća isplaćuje iz sredstava EU projekta. Prošle godine, zaključno s 31. prosincem, imali smo 111 zaposlenih na neodređeno vrijeme, 12 na određeno vrijeme i dvije osobe na mjestu voditelja projekta koje također primaju plaću iz EU projekata. U ovoj godini planiramo primiti tri djelatnika, i to jednog u Službi za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, te dva djelatnika u Upravnom odjelu za turizam i kulturu zbog povećanja opsega poslova i projekata te odlaska djelatnika koji su radili na tim poslovima – kaže Marija Prša, referentica za poslove protokola Ureda župana.

Najistočnija hrvatska županija, podsjetimo, ima 167.720 stanovnika, prostire se na 2454 četvornih kilometara, ima pet gradova i 26 općina.

- Nova su zapošljavanja zbog zamjena za porodiljni dopust, zbog povećanog opsega posla za pripremu EU projekata i poboljšanja kadrovske strukture zaposlenih, a sve je sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Upravnih odjela Vukovarsko-srijemske županije - pojasnio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

Miroslav Flego
Najmanje u Požeško-slavonskoj
Požeško-slavonska županija, koja se prostire na 1823 četvorna kilometra, ima 72.769 stanovnika, pet gradova i pet općina, trenutačno ima 39 zaposlenih na neodređeno i šest na određeno. vrijeme U ovoj godini zaposlene su dvije osobe, od kojih je jedna preko projekta koji financira EU, i u sljedećem razdoblju ne planiraju nova zapošljavanja.

“Na dan 31. svibnja 2019. u Virovitičko-podravskoj županiji zaposlena su 52 službenika i namještenika, a u ovoj godini zaposleno je 5 osoba, od kojih dvije na određeno vrijeme. Prošle godine zaposlene su četiri osobe, a tijekom 2018. i 2019. dvije osobe sporazumno su prekinule radni odnos”, kaže Maja Jakelić iz Ureda župana virovitičko-podravskog. Ova je županija površine 2024 četvorna kilometra i ima 84.836 stanovnika, tri grada i 13 općina.

U upravnim tijelima i službama Brodsko-posavske županije trenutačno je zaposleno 95 službenika i namještenika, od toga četvero na određeno vrijeme, a u prethodne dvije godine nije bilo novog zapošljavanja, niti se planira. Ova se županija prostire na 2030 četvornih kilometara i ima 158.575 stanovnika, dva grada i 26 općina.
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike