Regija
U VALPOVU PRVI MEĐUNARODNI EKOFESTIVAL I SOLIDARNA EKOTRŽNICA

Zdrava hrana uvijek nađe tržište
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
VALPOVO - Grad Valpovo, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Centar za razvoj ekološke proizvodnje organizatori su i domaćini Prvog međunarodnog Ekofestivala u Valpovu, koji je održan jučer.Program je počeo u prijepodnevnim satima na Trgu kralja Tomislava otvaranjem Ekofestivala, na kojem je ekološkim proizvođačima potoporu Osječko-baranjske županije iskazala i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, Silva Wendling. Tajnik Grada Valpova, Zvonko Barišić, otvarajući festival, izrazio je nadu da je iskra koja je zapaljena projektom Organic bridge pala na plodno tlo te poručio proizvođačima da ljestvicu postave visoko i da ne odustaju od svojih namjera jer zdrava hrana uvijek ima svoje tržište. Upravo zbog toga valja očekivati i da će se obitelj ekoloških proizvođača nastaviti širiti, kazao je.

Važno je naglasiti i da ovaj međunarodni festival, na kojem su bili gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, protječe u znaku službenog otvaranja Solidarne ekološke tržnice Valpovština. Kako nam je pojasnio Juraj Bučević, riječ je o projektu koji pokreće Solidarna ekogrupa Valpovštine, a u sklopu kojeg će se stanovnici Valpovštine ekološkim proizvodima moći opskrbljivati svakog petka od 18 do 20 sati na prostoru tržnice u središtu grada. Proizvođači poručuju da se ovakvim načinom kupnje, od lokalnih proizvođača, direktno pomaže razvoj lokalne ekonomije i ostvaruje najpovoljnija cijena. Osim toga, potiče se jačanje proizvodnje bez pesticida i herbicida, štiti razvoj okoliša i potiče razvoj bioraznolikosti. Uz izložbu i prodaju ekoloških proizvoda, organizatori su pripremili i info-kutak o cirkularnoj ekonomiji u ekološkoj proizvodnji, točnije projeku Moveco.

Nešto kasnije, u Centru kulture “Matija Petar Katančić”, održana je panel rasprava o temi “Razvoj tržišta ekoproizvoda”, na kojoj su govorili pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling, Zlatko Pejić, predstavnik Biovege d.o.o., Matija Brkić iz Proizvođačke organizacije ECOGOS te Sejad Herceg iz Biopharm International Consultinga. Pripremljena je i radionica pod nazivom “Zakonska regulativa u proizvodnji i preradi hrane, te stavljanju na tržište”, koju su vodili državni inspektor Tomislav Sauer i Renata Hanzer, a Đurđica Ačker bila je voditeljica radionice “Pravilno označavanje proizvoda za stavljanje na tržište i implementacija HACCAP-a”. L. Aničić
Proizvodi uskoro i na kućnom pragu
Solidarna ekološka tržnica Valpovština, koja je službeno rad počela jučer u Valpovu, nakon Osijeka druga je takva tržnica u Slavoniji i Baranji. Ovdje će kupci petkom moći preuzimati svoje ranije naručene ekološke proizvode, a od 15. rujna ove godine planiraju uvesti i dostavu proizvoda na kućni prag na području Belišća i Valpova, koja će se obavljati jednom tjedno.
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike