Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen rebalans proračuna
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

Na jučer održanoj županijskoj skupštini, 20. u ovom sazivu, vijećnici su prihvatili prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. On je tehničke prirode, potrebno je, naime, bilo uskladiti dio proračunskih stavki s odlukama Vlade RH (iznos decentraliziranih sredstava, usklađivanje s minimalnim standardima...), ostvarenje određenih prihoda i rashoda po godišnjem obračunu, uvršteni su i neki novi projekti.

- Ukupno povećanje proračuna je za oko 43,5 milijuna kuna, od toga se na županijski proračun odnosi povećanje od nešto malo više od 27 milijuna kuna, a ostalo je povećanje proračunskih korisnika koji su samo evidencijski prikazani u proračunu. Kroz proračun će tako biti dostavljena državna sredstva za provođenje izbora za Europski parlament u iznosu od 3,5 milijuna kuna, tu je potom i nekoliko novih projekata, pri čemu se najveće povećanje odnosi na povećanje za projekte energetske učinkovitosti od preko 30 milijuna kuna, od prvobitno planiranih 89 milijuna kuna sada su ta sredstva veća od 120 milijuna kuna - pojašnjava Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije Osječko-baranjske županije. Dodatno kazuje kako se dio korekcija odnosi kod viška prihoda, riječ je o pretfinanciranju projekata gdje se računalo da će dio sredstava iz državnog proračuna, primjerice za energetsku učinkovitost, biti dostavljen u 2018. godini, a Županija ih je dobila ove godine.

- Kada govorimo o novim projektima, to su sredstva za gradnju centara kompetentnosti s iznosom od 750 tisuća kuna, imamo potom gradnju sportske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže, što će biti sufinancirano s Općinom Čepin, naš udio je 1,5 milijuna kuna. Tu su i projekti pripreme dokumentacije za geotermalne izvore u iznosu od 3,1 milijun kuna, a planirana su i sredstva za uređenje širokopojasne mreže u iznosu od 1,2 milijuna kuna - taksativno nabraja pročelnica Raguž.

Inače sjednici nije nazočio župan Ivan Anušić (iznenadni sastanak u Zagrebu kod premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, nap.a.), ali to nije priječilo oporbene vijećnike da postavljaju pitanja iz domena rada župana i županijskih tijela, na koja su ovaj put odgovarali županovi zamjenici Goran Ivanović i Petar Lagator.

Željko Macanić (SDP) požalio se zašto su iz strategije županijskog turizma isključeni ribiči i njihova društva premda u svojim domenama rade dobar posao. Nedeljko Bosanac (Most) predlaže da se, kako nitko u Osijeku nije reagirao na stanje u brodogradnji, prema uzoru na Pulu, za Dan grada Osijeka proglasi Dan žalosti, još jednom izražavajući svoje stavove o svekolikom urušavanju vrijednosti slavonske metropole. Vladimir Šišljagić (Lista grupa birača) zatražio je da Nacionalna razvojna strategija bude objavljena na mrežnim stranicama županije. Marko Bogatić (SDP) sugerirao je kako buduća obilaznica oko Belog Manastira, koja će, prema njegovim saznanjima, ići sa sjeverne strane grada i spajati se na cestu s Belišćem, neće riješiti problem kamionskog prometa kroz Beli jer glavnina prometa dolazi iz smjera Osijeka.

Odgovarajući na negativistička razmišljanja dijela oporbe, dožupan Petar Lagator podsjetio je na aktivnosti koje ova županija čini, o tome govori ukupno 87 tisuća zaposlenih na razini županije uz više od dvije tisuće novootvorenih radnih mjesta, uz najmanji broj nezaposlenih.

- Dakle, izvjesno je da ne propadamo - istaknuo je dožupan Lagator.

Dario Kuštro
DANI TURIZMA - VUKOVAR, VINKOVCI, OSIJEK
Dožupan Ivanović otkrio je nove detalje vezano uz održavanja Dana hrvatskog turizma u Slavoniji, od 2. do 5. listopada. Održana je naime prva sjednica organizacijskog odbora “Dana” na kojoj je uz pet slavonskih župana sudjelovao i ministar turizma Cappelli. Dožupan je potom za “Glas” dodao kako je izvjesno da će otvorenje ove središnje nacionalne turističke manifestacije biti na Vučedolu, polufinalni program održat će se u Vinkovcima, a završna večer u osječkoj Tvrđi.
Najčitanije iz rubrike