Regija
ILOK IZDVAJA 315.000 KUNA

Potpore - Iločani slabo informirani i nenavikli
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
Iločka gradončelnica kaže da je na području grada stotinjak OPG-ova i dvadeseta vinara i očekuje veće povlačenje novca
ILOK

Tijekom tri godine, 2018. - 2020., iz proračuna Grada Iloka izdvaja se ukupno 315.000 kuna za tzv. de minimis potpore lokalnim poljoprivrednicima, no sudeći prema prošlogodišnjem odzivu, čini se da su iločki poljoprivrednici - vinari i OPG-ovi - nepovjerljivi i/ili slabo informirani o "malim" potporama koje su im na raspolaganju. Prošle je godine naime od 105.000 kuna kroz taj oblik potpora u poljoprivredi realizirano - samo 40.000 kuna.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir sredinom je tjedna međutim raspisala javni poziv za dodjelu "malih" potpora poljoprivrednicima i u 2019. godini, a očekuje se ipak, rekla je, bolji odaziv.

Nepovjerenje
- Morali bismo možda sagledati bolje načine informiranja naših poljoprivrednika. Informacije su i na web-stranici Grada, objavili smo i preko Facebooka, a slali smo i na kućne adrese pa očekujemo da se, kada znaju za potpore, u većem broju i jave i, dakako, povuku sredstva - rekla je gradonačelnica Budimir. Dodala je pritom i kako iločki poljoprivrednici "nisu toliko navikli" na potpore pa imaju i "malo nepovjerenja".

- Ali kada bude sustav potpora par godina zaredom, vjerujem da će onda računati s tim sredstvima i više se javljati. Mora dakle biti kontinuitet, mislim da je u tome problem jer nenavikli su, potpora ranije nije bilo. Sada ipak vidimo da više prate službene gradske stranice, javljaju se, i mislim da će s vremenom to bolje ići, dok se ljudi naviknu - objašnjava Budimir.

Valja pritom reći da je za 2019. godinu Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, a na temelju Uredbe "de minimis" u sklopu Programa potpora poljoprivredi na području Grada Iloka 2018. - 2020. godine, ponuđeno devet mjera. Ukupno planirani iznos i ove je godine 105.000 kuna. Tako tamošnji poljoprivrednici mogu ostvariti "male" potpore za sljedeće aktivnosti: sufinanciranje troškova edukacije i stručnog osposobljavanja za rad u poljoprivredi, kao i troškova pregleda tehničkih sustava u zaštiti bilja (prskalica i raspršivača), financiranje natpisnih ploča poljoprivrednih gospodarstava, potporu za kontrolu plodnosti tla, potporu ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, potporu za umjetno osjemenjivanje stoke (krava, junica, krmača, nazimica) i potporu za kupnju ženskih i muških rasplodnih grla za povećanje matičnog stada, a tu je i sufinanciranje nabave novih košnica, pčelarske opreme i pčelinjih zajednice, kao i poticanje povrtlarske, voćarske i vinogradarske proizvodnje, gdje postoje i četiri podmjere koje se odnose na potpore za kupnju jednokratne prodajne ambalaže za voće i povrće, potpore zapošljavanju sezonske radne snage putem vrijednosnog kupona (vouchera), i sufinanciranje troškova prijevoza poljoprivrednih proizvoda ili troškova nabave sadnica voća i vinove loze.

Nepovratan novac
Potpore podrazumijevaju dodjelu nepovratnih novčanih sredstava iz proračuna Grada Iloka, a korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i imaju registrirano sjedište, odnosno prebivalište, na području Grada Iloka, gdje i obrađuju poljoprivredne površine. Pritom ne smiju imati dugovanja prema Gradu Iloku po bilo kojoj osnovi (komunalna naknada, doprinos...).

Najviše nepovratnog novca, ukupno 45.000 kuna, namijenjeno je za poticanje povrtlarske, voćarske i vinogradarske proizvodnje, no ako po pojedinoj mjeri planirani iznos sredstava ostane neutrošen, raspodijelit će se za neku drugu od mjera, i to prema odluci gradonačelnice. Zahjevi za potpore mogu se podnijeti do 31. listopada, u zgradu gradske uprave, na obrascima dostupnim na gradskoj web-stranici i s potrebnim dokumentima koji su navedeni u sklopu javnog poziva. Odluka o dodjeli potpora bit će pak objavljena na oglasnoj ploči i web-stranici Grada Iloka.

Sanja Butigan
“OSLUŠKIVAT ĆEMO STVARNE POTREBE”
Gradonačelnica Budimir navodi i kako im je namjera, u cilju da se izdvojena sredstva za de minimis potpore ubuduće i iskoriste, saslušati i prijedloge lokalnih poljoprvrednika. Inače, na području Iloka je, dodala je, stotinjak OPG-ova i 20-ak vinara.

- Moramo u suradnji s njima pronaći dobre mjere koji će oni moći i iskoristiti. Odbor za poljoprivredu će razgovarati s našim poljoprivrednicima i naći najbolje rješenje, odnosno osigurati potpore za ono što njima stvarno treba - kaže Budimir, dodajući da nije dobro ako izdvojeni novac ne bude iskorišten.
slab odziv
LANI NIJE ISKORIŠTENO NI POLA POTPORA
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike